Uvećane grudi kod muškaraca – Gynaecomastia

Gynaecomastia je stanje u kome se grudi uvećavaju kod muškaraca. Najčešće započinje kao nežena, čvrsta grudvica ispod ili blizu bradavice grudi i verovatno je mnogo primetljivija vama nego drugim ljudima.

Uzroci

Veoma često se javlja usled hormonalnih promena u pubertetu, ova pojava onda nastaje usled privremnog debalansa između muškog hormona testosterona i ženskog hormona estrogena tokom burnih promena u organizmu. U većini slučajeva nije potrebno nikakvo lečenje, kod 90% dečaka ova promena se povlači za manje od 3 godine, ali lekar treba da kontroliše stanje svaka 3 meseca.

Preterana telesna težina takođe može biti uzrok Gynaecomastie, razmislite o načinu ishrane, smanjite unos čokolade, hamburgera, prženih krompirića.

Ukoliko uvećane grudi kod dečaka ne prolaze same od sebe i kada prođe pubertet, oko 18-te godine života onda uzrok može da bude neki hormonalni poremećaj koji treba da ispita endokrinolog. Tretman ovog stanja onda može da podrazumeva operaciju ili dugotrajno hormonalno lečenje.

Kod odraslih povećane grudi mogu da se jave usled uzimanja hormonskih preparata radi izgradnje mišića, neke bolesti kao što je hronično oboljenje jetre ili genetski poremećaji, tumori, neki lekovi, a lečenje je vezano za lečenje uzroka tj. bolesti koja se javila u pozadini. Ukoliko se pored uvećanih grudi kod muškaraca pojave i promene na koži ili izbacivanje krvi potrebno je otići pothitno na pregled jer u pozadini može da leži neko mnogo ozbiljnije oboljenje.