Teškoće u postizanju orgazma

O orgazmu se relativno malo zna, dugo je bio tabu tema. Opisuje se kao seksualno uzbuđenje, koga prate kontrakcije vagine.

Ženama nije potreban orgazam tokom seksualnog odnosa da bi mogle da zatrudne, što je činjenica koja evolucijske uzroke orgazma čini blago misterioznim. Sasvim suprotno od žena, muškarac koji ne može da doživi orgazam gubi šansu da oplodi ženu i postaje žrtva prirodne selekcije.

Postavlja se pitanje kakvu onda ulogu ima orgazam kod žena? Za sada se smatra da orgazam čini ženu zainteresovanijom za polni odnos a dokazano je da kontrakcije vagine pomažu spermatozoidima da lakše dopru do jajne ćelije i oplode je.

Prema naučnim ispitivanjima 12% žena nikada ne doživi orgazam, 75% samo povremeno. Postavlja se pitanje da li je tome uzrok fizički problem ili emocionalna blokada ili kombinacija ova dva uzroka.

Fizički razlozi:

Najčešći fizički problem je nedovoljna stimulacija klitorisa tokom seksualnog odnosa. Velikom broju žena je potrebna direktna stimulacija ove erogene zone da bi doživele orgazam što se često ne događa tokom seksualnog odnosa.

Drugi čest problem je umor ili neko opšte oboljenje. Naša tela nisu mašine, gde treba samo pritisnuti pravo dugme da bi doživeli orgazam. Ako ste neraspoloženi, umorni, vaše telo se oporavlja i nije spremno za seksualno uživanje.

Medicinski razlozi:
Najšire govoreći najčešći zdravstveni problemi koji otežavaju doživljavanje orgazma su vaskularna i neurološka oboljenja kao i nedostatak nekih hormona. Problem može da napravi sporedan efekat nekih lekova kao i posledice operacija organa unutar karlice usled kojih može da dođe do oštećenja nerava i gubitka osetljivosti. Naravno o ovakvim problemima se treba posavetovati sa lekarom.

U svakom slučaju ako ste u dobrom fizičkom zdravlju i dovoljno spavate verovatno je u pitanju neka psihička blokada.

Psihološki problemi:
Dobronamerni prijatelji vam mogu reći da pokušate samo da se opustite, ali to nije tako lako jer da možete već bi ste to učinili. problem je što psihološki problemi nisu racionalni problemi. Najčešći :

-Perfekcionista: za seks mora da postoji pravi čovek, dobra atmosvera i da budete u pravom raspoloženju.

-Stegnutost: suviše ste daleko od gubljenja kontrole, ovo se često odnosi i na mnoge druge aspekte života.

– Loša slika o svom sopstvenom izgledu. Uživanje u sopstvenim fizičkim senzacijama umesto briga o izgledu je pravi spas za osećaj strastvenosti.

– Osećaj stida ili krivice vezanih za seks, može da potiče još od negativnih poruka ili seksualnih trauma u detinjstvu.

– Uznemiravanje tipa Da li deca spavaju? , Da li susedi čuju? , zvonjava telefona, brige vezane za posao. Sve što vas uznemirava čini vas otsutnim za uživanje.

– Ako ste samo posmatrač tj. ako čekate na pravi trenutak onda nikada nećete uživati u datom trenutku.

– Problemi u vezi: ne možete da očekujete da imate dobar seks sa neprijateljem. Ako imate neke tenzije ili neslaganja rešite ih pre nego što uđete u krevet.

Šta potstiče orgazam?

Postoji nekoliko načina kojim možete da pomognete da doživite ispunjavajuće seksualno iskustvo:

– Dišite duboko ili dahćite, čime više kiseonika stiže u napete mišiće

– Savite leđa u luk ili pokušajte neki drugi položaj, kojim će te pojačati stimulaciju klitorisa

– Ritmički stežite mišiće donjeg dela stomaka

– Pobegnite u omiljenu erotsku fantaziju kako bi ste onemogućili bilo koju negativnu misao ili uznemiravanje.

Tehnike koje pomažu
– Ako vam partner ne pruža pravilnu stimulaciju, treba da mu pokažete u čemu najviše uživate.

– Treba prvo da dobro poznajete sebe i da znate koji vas potezi najviše uzbuđuju

– Kada sledeći put vodite ljubav sa vašim partnerom, uzmite njegovu ruku i prelazite preko mesta koja vas najviše uzbuđuju. Ako vam se to čini preterano navalentno, zamolite ga da vam pokaže u čemu on najviše uživa i onda čekajte vaš red.

Ako vam bilo šta od svega ovoga zazvoni u ušima kao vaš problem, prvo što treba da uradite je da otvoreno o tome razgovarate sa vašim partnerom jer vam u tome on može pomoći.