Ružne ali dobroćudne potkožne kuglice – Lipomi

Lipomi su dobroćudni tumori, građeni od masnog tkiva i osim toga što su ružni i neugodni obično ne prouzrokuju nikakve smetnje i ne ometaju normalan život.

Jedini znak postojanja lipoma je mala potkožna kuglica masnog tkiva, koja može biti smeštena na bilo kom delu tela. Čest je na ramenima, lopaticama, trupu, potiljku i bedrima, uz tetive kolena, zglobovima ruku, unutar mišića (miolipom), na krvnim sudovima (angiolipom)i hrskavici (hondrolipom).

Lipom izgleda kao mekan i elastičan okruglasti čvorić koji je prekriven kožom normalnog izgleda. Glavne njegove osobine su da sporo raste, obično do određene veličine posle koje se veoma retko dalje uvećava, ne postoje nikakvi simptomi i tegobe kod osoba kod kojih se pojavio, češće se javlja kod muškaraca i kod žena između 40-te i 50-te godine života.

Za razliku od drugih dobroćudnih tumora, lipom nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva s obzirom da je obmotan tankom opnom podeljenom na više režnjeva. Može se odstraniti hirurškim putem, posle čega se u većini slučajeva više ne pojavljuje. Uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja posle odstranjivanja je ako zaostanu male količine masnog tkiva. Lipom je inače građen od zrelog masnog tkiva čiji su režnjevi odvojeni tankim pregradama od vezivnog tkiva pa ga je teško razgraničiti od okolnog masnog tkiva.

Pošto je lipom dobroćudan tumor koji ne stvara zdravstvene probleme, njegovo hirurško uklanjanje se preporučuje samo kada je veliki i kada pritiska neke važne organe. preporuku za operaciju daje lekar posle detaljnog hirurškog pregleda i pregleda ultrazvukom.

Hirurško odstranjivanje lipoma se obavlja ambulantno pod lokalnom anestezijom a bolesnik se pušta kući odmah posle zahvata ili posle nekoliko sati promatranja. Kod komplikovanih slučajeva preporučuje se uzimanje antibiotika tokom nekoliko dana posle operacija.

Liposukcija i opasnosti koje nosi