Neuredna kuća zdravija deca

Prema hipotezi o higijeni, deca koja su izložena mikrobima i potencijalnim alergenima, kasnije u životu teže postaju alergični.

Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti u Americi je posle istraživanja sprovedeno nad 835 dece pronašlo da deca koja nisu imala infekcije do svoje prve godine imaju 50 posto šanse da se kod njih razvije alergija na krzno mačake, pse, polen biljaka, ili grinje do svoje 6 – 7 godine života u poređenju sa decom koja su imala infekcije tokom svoje prve godine života, kod kojih je ova verovatnoća 30 procenata.

Objašnjenje je da infekcije prouzrokovane izloženosti deteta patogenim klicama oblikuju imuni sistem i njegov odgovor na patogene klice kasnije tokom života.

Prema ispitivanju u Danskoj u kojoj je obuhvaćeno 24000 porodica se pokazalo da mala deca koja su imala stariju braću i sestre, kućne ljubimce, koja su živela na selu ili išla u pretškolske ustanove su ređe imala alergije kako su odrastali.
Stručnjaci iz ove oblasti se pitaju da li je skoro sterilno moderno okruženje uzrok rasta broja dece koja pate od alergija i astme. Rana izloženost dece patogenim mikroorganizmima i alergenima oblikuje imuni sistem tako da on ne razvija alergijski odgovor kasnije tokom života kaže Keoki Williams, autor ove studije.