Tokom vrelih dana pijte više vode

Voda je glavna hemijska komponenta našeg organizma, 60% našeg tela je sačinjeno od nje. Neophodna je za metabolizam npr. ispira toksine iz vitalnih organa, nosi nutritijente do ćelija, održava telesnu temperaturu stabilnom, podmezuje zglobove, služi kao medium za hiljade hemijskih reakcija u organizmu, pomaže procesu varenja.

Vreli letnji dani povećavaju verovatnoću od dehidriranosti, koja može voditi ka bolestima vezanim za visoku temperaturu. čak i veoma slab stepen dehidriranosti stvara osećaj iscrpljenosti.

Visoke temperature, vezane sa niskom vlažnošću prouzrokuju dehidrataciju, ali sve probleme možete sprečiti ako gde god krenete sa sobom ponesete flašu sa vodom. Ljudi ne reaguju na osećaj žeđi ali kada već osete žeđ već su u stanju delimične dehidriranosti. Tokom vrelih dana treba piti tečnost ne vezano za osećaj žeđi.

Posebno osetljivi na visoke temperature i dehidrataciju su deca i starije osobe. Deca često ne primećuju žeđ zauzeta igrom pa bi roditelji trebalo češće da ih opominjete da piju tečnosti čak i kada se ne žale na žeđ. Kod starijih osoba promene u telu usled starenja, medikamenti koje koriste ih čine osetljivijih na nedostatak tečnosti.

Stručnjaci preporučuju da se aktivnosti koje se vrše izvan kuće tokom vrelih dana pomere ili na rane jutarnje časove ili tokom kasnog popodneva ili večeri uz redovno korišćenje preparata za sunčanje.

Ukoliko ne možete da izbegnete poslove izvan zatvorenih prostorije preduzmite sve mere predostrožnosti kao što su popite vodu pre nego što izađete, ponesite vodu sa sobom, ponesite sa sobom voće i povrće jer je ono takođe dobar izvor tečnosti.

Ipak prema nekim istraživačima ne treba preterivati ni sa unosom tečnosti, jer se znojem gube soli iz organizma. Prema njima treba piti tačno onoliko vode koliko organizam zahteva pa ne važe preporuke da se svima preporučuje da leti piju i 3 – 5 l vode.