TOP 10 šampona protiv peruti koji rešavaju stvar!

Otkrijte koji je najbolji šampon protiv peruti. Evo top liste brendova i njihovih prednosti i mana. Nisu svi isti, zato pročitajte ovaj vodič pre kupovine.

Treba da znate da, kao i kod mnogih drugih stanja organizma, kada je perut u pitanju nije važno sanirati samo posledice, nego uticati na uzroke.

Uzroci perutanja skalpa su različiti  – od neadekvatne nege kose kao što je upotreba šampona i kozmetičkih proizvoda koji isušuju kožu glave, do gljivice koja se zove malassezia i koja izaziva perutanje kože.  Koža glave i kosa mogu biti zahvaćeni i jednim ozbiljnijim stanjem kao što je seboroični dermatitis .

Kada je blaga perut u pitanju, treba imati na umu da je ona uglavnom posledica neadekvatne nege kose. Prelazak na blage šampone bez sulfata tada je pravi izbor koji omogućava da regenerišete kosu i kožu glave od agresivnih hemikalija kojima većina šampona koje koristimo obiluje.

No, to ne znači da kod jače izraženog perutanja glave nega kose ne igra ulogu. Naprotiv. Samo će vam neko vreme možda trebati prvo jači tretmani i lekovi .Međutim, njih ne možete uvek koristiti i u trenucima kada se ne koriste, bitan je pravi šampon, a to opet znači prirodnu verziju i bez sulfata.

Koliko je prirodna nega moćno oružje u borbi protiv peruti govori i iskustvo moje prijateljice Ivane koja je potpuno oporavila kosu .  Perut je bila njen najveći problem, a opadanje kose došlo je u paketu sa njom. Dugo je lutala tražeći pravu stvar, ali onda kada ju je našla,  rešila je problem tako brzo i lako da joj je sad žao što pre nije znala za ovaj trik. Vi ne morate lutati u potrazi za rešenjima. Probajte odmah ono što i ona. Zanima vas kako? Pročitajte njenu priču i saznajte . Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Proizvodi protiv peruti jesu spas, ali kako deluju i kako izabrati pravi?

Evo šta u njima najčešće ima i kako oni rade.

Aktivni sastojci koje imaju šamponi protiv peruti

Ukoliko je problem uporan, vreme je da obratite pažnju na aktivne sastojke koje ima šampon protiv peruti i masne kose koji koristite.

Nisu svi šamponi isti. Razlikuju se baš u aktivnom sastojku koji suzbija perut.

Ukoliko vam jedan ne odgovara, isprobajte neki drugi,  koji ima drugačiji aktivni sastojak i drugačiji efekat.  A kako to znati koji su to? Sve sastojke naći ćete na etiketi pa je pročitate pre nego što kupite ili na nekom sajtu kliknete na opciju „dodaj u korpu“.

Šta je tačno to što treba da potražite na etiketi i po kojim se sastojcima ovi šamponi za kosu razlikuju?  Ovo su najčešći:

šampon za perut

 • Ketokonazol (Ketoconazol) je moćan agens koji deluje sjajno protiv gljivica i dobar je za one slučajeve kada je uzrok peruti u njima. Koristi se u brojinm kremama protiv gljivica, a u manjem procentu imaju ga i medicinski šamponi koji uglavnom idu na recept ili se nabavljaju u apotekama.
 • Katran (tar)- ovaj aktivni sastojak usporava proces izumiranja ćelija kože i perutanje. Dobar je kako za perut, tako i za seboreju i psorijazu kose – za one slučajeve srednjeg intenziteta. Iako ovaj sastojak ne deluje kao nešto bi trebalo da stavljate na sebe,činjenica je da se šampon sa katranom već više od 100 godina unazad koristi za osetljivu kožu sklonu perutanju . Ipak, moramo napomenuti da je ovo sastojak koji jeste prirodan, ali neprijatnog mirisa i koji može izazvati osetljivost na Sunce. Dobar je kao sastojak za šampon protiv suve peruti i šampon protiv psorijaze.
 • Piroktone olamin (piroctone olamine)  deluje protiv gljivica , smanjuje proizvodnju sebuma na koži glave i samim tim deluje na eliminisanje peruti. Uglavnom se koristi u prirodnim šamponima protiv peruti i kao sastojak umesto cink pirtiona.
 • Selen-sulfid (Selenium sulfide šampon)  kao i katran, zaustavlja proces izumiranja ćelija kože. Nije pogodan za farbanu kosu jer ispira boju.Mora se dobro isprati nakon upotrebe. Deluje i na drugi način, kao efikasno sredstvo protiv gljivica i zato je jedan od efikasnijih sastojaka protiv perutanja kože.
 • Cink pirtion (zinc pyrithione) – aktivni sastojak koji imaju mnogi šamponi protiv peruti i svraba, a koji se uspešno bori protiv bakterija i gljivica. Konkretno, pokazao se efikasan u suzbijanju razvoja gljivice malassezia. Reguliše proizvodnju masnoće na glavi.
 • Salicilna kiselina (salicilic acid) – ovaj sastojak je jedan od najstarijih, koji se koriste u šamponima protiv peruti. Mana mu je što ne utiče na sam uzrok nastanka problema, već samo na posledice. Šampon sa salicilnom kiselinom uklanja ostatke mrtvih ćelija kože, ali je dosta agresivan i isušuje kožu, pa može imati i kontraefekte i izazvati još veće ljuspanje. Ova kiselina dobra je kao sastojak za šampon protiv masne peruti. Kao i katran, može izazvati osetljivost na Sunce. Ne preporučuje se osobama osteljivom na aspirin i nikako ne u dužem vremenskom periodu.
 • Sumpor (sulphure) je element koji se takođe nalazi u nekim šamponima, a najčešće u kombinaciji sa salicilnom kiselinom. Dok salicilna kiselina agresivno deluje na kožu glavu i ljuspice, sumpor ima ulogu da umiri iritaciju i svrab glave.
 • Ciclopirox olamine je sastojak koji sprečava gomilanje bakterija na skalpu i odlično  deluje onda kada su one uzročnik nastanka problema.
 • Klimbazol (Climbazole) ne samo da sprečava pojavu peruti, nego omogućava regeneraciju skalpa i proizvodnju neophodnih proteina za kožu i kosu.

Pored toga što treba da potražite aktivne sastojke koje šampon ima, treba i da proverite da li u njima ima sulfata, silikona i parabena – hemijskih dodataka koji održavaju šampon i poboljšavaju neka njegova dejstva, ali u suštini  loše utiču na kosu i kožu glave i čine čišćenje glave nedovoljno efikasnim.

Drugim rečima, uzalud vam aktivni sastojci protiv peruti, ako šampon ima dodatne agresivne sastojke koji istu izazivaju.

Preparati bez sulfata najzdraviji su sa kožu glave naš savet je da vaš izbor budu baš takvi – prirodni šamponi protiv peruti.

U svakom slučaju, vodite evidenciju o tome:

 • koji šampon ste koristili
 • kako ste reagovali na njega

Ukoliko na primer onaj sa cink pirotininom nije dao rezulate, potražite onaj sa katranom ili nekim drugim aktivnim sastojkom, a najbolje je da odmah pređete na potpuno prirodne  varijante koje imaju neke svoje aktivne sastojke.

U nastavku govorimo o njima.

Prirodni šamponi protiv peruti i njihovi aktivni sastojci

Najbolji šampon protiv peruti je onaj čiji sastojci deluju u istom pravcu i kod kojih je zaista vođeno računa da prijaju koži glave i regenerišu je.

Takvi prirodni šamponi ne baziraju svoje dejstvo samo na jednom aktivnom sastojku koja možda učini magiju, a možda i omane. U ovom slučaju svi sastojci su blagotovorni i efikasni i nemaju štetne posledice.

Šta potražiti u prirodnim šamponima ?

Pre svega, iako piše da su prirodni,  uverite se da nemaju sulfate, parabene i silikone, a više o njima i o tome kako ih prepoznati naći ćete u ovom tekstu o šamponima bez sulfata.

Osim toga, potražite sledeće aktivne sastojke:

Alantoin (allantoin) – ovo je aktivni sastojak koji se dobija iz biljke gavez i koristi se u mnogim proizvodima za negu kože. Pored tog što uklanja perut i sitne ljuspice kože, on pomaže regeneraciju kože i njeno zarastanje , poboljšava cirkulaciju i čini kožu glatkom. Bolja cirkuacija kože glave utiče povoljno i na brzi rast kose. Alantoin poboljšava sposobnost kože da upija aktvne sastojke.

Sredstvima protiv peruti često se zamera da čine kosu lomljivom, krtom i da znaju biti agresivni, pa se kao dodatak preporučuju regeneratori, koji dobro hidriraju kosu i kožu glave i tako umanjuju njihovo štetno dejstvo ili upotreba nekih prirodnih ulja za kosu koja ne remete proizvodnju sebuma na glavi kao što je ulje makadamije.

Najbolji šamponi protiv peruti su blagi i prirodni, ne iritiraju i imaju već u sebi prirodne agense koji neguju vlasište i smanjuju iritacije. Posle njih, ne treba vam dodatna nega koja hidirira.

Neki od njih su:

 • Ulje lavandeovo je prirodan, biljni sastojak koji se odlično bori protiv bakterija gljivica na koži. Pored toga deluje umirujuće i smanjuje iritacije na koži odnosno sprečava njihov nastanak.
 • Kamilica – deluje blago i umirijuće na kožu glave. Umanjuje svrab i odlična je za regeneraciju epitela oštećenog usled korišćenja jakih šampona i kozmetičkih sredstava.
 • Ulje pšeničnih klica smanjuje iritabilnst šampona i jedno je od najboljih ulja za negu kože. Regeneriše ćelije kože i bogato je vitaminima E, A, beta karotenom i vitaminom D, ali i mineralima kao što su cink, sumpor, gvožđe.  Posebno je dobro za osetljivu kožu sklonu ekcemima, pa time i za uklanjanje peruti. Ovo ulje čini da koža glave postane negovana i glatka.
 • Hamamelis regeneriše ćelije kože glave i ubrzava zarastanje,  sprečava upalne procese na koži.
 • Ulje shea drveta reguliše produkciju sebuma, pruža zaštitu od sunčevih zraka i čini kožu mekanom i nežnom.
 • Ulje čajevca još jedno je od prirodnih ulja koji deluju kao antimikotici i antibiotici i uništavaju mikroorganizme za koje se smatra da su uzročnici peruti.

Ako ova varijanta ne pomaže, red je da se obratite stručnom licu. Tada ćete dobiti sledeće…

Medicinski šampon protiv peruti

Medicinski šamponi i maju malo jaču cenu od onih koje možete kupiti u svakoj radnji. Njihova su dejstva testirana i pravljeni su isključivo da se bave lečenjem ovog problema.

Nećete ih pronaći u svakoj prodavnici, ali ih možete pronaći u apotekama i bolje snabdevenim drogerijama i online. Mana im je što imaju sulfate i nisu uvek sasvim prirodni.

Saznajte više o medicinskim šamponima.

Najpoznatiji šamponi ovog tipa su: klimbazol, oronazol, mycoseb, nizoral, nerilex, sulfare…

Najbolji šamponi protiv peruti – brendovi

Koji su najbolji šamponi za uklanjanje peruti?

Odgovor na ovo pitanje nije lak.

Važno: Nemojte se voditi cenom, nego gledajte ta proizvod bude za dugotrajnu negu, nešto što možete koristiti svaki dan, a ne neki intenzivni tretman koji brzo deluje, ali je dobar samo 7 dana, a nakon toga treba prestati sa upotrebom, jer je preagresivan za vlasište.

Iskustva korisnika su presudila da izdvojimo ove preparate:

1. Vlasilan šampon protiv peruti bez sulfata

Revolucija na polju nege kose definitivno su Vlasilan šamponi. I oni dolaze u 2 formule, a formula A se koristi protiv peruti. Ono što ovom šamponu daje prednost jeste njegov sastav.

U pitanju je šampon protiv opadanja kose i peruti, bez sulfata, parabena i silikona, sa biljnim sastojcima koji efikasno neguju kožu glave .

Zato jer nije agresivnog sastava, može biti deo redovne nege, a ne povremeni dodatak nezi – samo kada se javi problem. Glavni aktivni sastojak je piroctone olamine koji zajedno u kombinaciji sa ostalim sastojcima umiruje kožu glave, smanjuje svrab i konačno – smanjuje i samu perut.

rezultat upotrebe vlasilan šampona

Vlasilan šamponi poručuju se isključivo online klikom na dugme ispod: 

2. Fitoval šampon za perut

Ovaj šampon postoji u dve varijante – za intenzivniju negu (ovaj šampon je koncentrovaniji) i za učestaliju negu ( sa manjom koncentracijom aktivnih sastojaka). Potrebno je da počnete sa jačom varijantom, ali ne duže od 4 nedelje kako ne bi bilo nekih kontraindikacija. Kasnije se nastavlja sa blažom formulom. Aktivni sastojak: Klimbazol, D-pantenol, ekstrakti ruzmarina (Rosmarinusofficinalis) i amike (Amicamontana), ihtiol.

Može se nabaviti u bolje snabdevenima apotekama ili online. Cena mu je oko 520 rsd

3. Blue cap šampon protiv peruti

Sve češće se kao efikasan šampon pominje upravo ovaj proizvod. Aktivni sastojak ovog šampona je molekulski aktiviran cink-pirition. On je odličan za masnu perut, jer sam cink ima sposobnost isušivanja. Suvoj peruti neće uvek odgovarati.

Cink deluje protiv gljivica i bakterija koje su često uzročnik ovog problema. Ovaj šampon se takođe može naći u bolje snabdevenim apotekama i online. Cena mu je oko 2200 rsd.

4. Mycoseb šampon protiv peruti

Ovo je medicinski šampon  koji treba koristiti jako obazrivo i najbolje uz savet lekara. Aktivni sastojak je ketokonazol. Koristi se redovno – kao lek, i ne preproručuje se da se koristi prečesto. U početku se koristi intenzivnije -2-3 puta nedeljno, i tako 4 nedelje, a onda smanjite upotrebu na jednom nedeljeno.

Mycoseb šampon ostavite da deluje nekoliko minuta pre ispriranja.

Naći ćete ga u svakoj apoteci. Deluje relativno brzo, ali nije preporučljiv za svakodnevnu upotrebu jer može biti preagresivan za kožu glave. Cena mu je oko 500 rsd.

5. Kèlual DS Ducray šampon protiv peruti

Ovaj medicinski šampon namenjen je težim oblicima peruti i seboreje koje prati crvenilo i svrab glave. Potrebno je da se koristi isti redovno – dakle kao lek- 2 puta nedeljno i to u trajanju od 6 nedelja.

Aktivni sastojci ovog šampona su: ciklopiroksolamin 1.5 % , keluamid 1.5 %, cink-pirition 1%,

Od istog brenda dobar je i Ducray squanorm šampon protiv suve peruti. Sadrži glicerol i gvanidin glikolat kao hidrirajuću komponentu. Tu je Ducray kertyol P.S.O. šampon protiv tvrdokorne peruti. On sadrži glicerol, mikronizovani sumpor, ihtiol , salicilnu kiselinu. Cena mu je oko 2180 rsd.

6. Eucerin DermoCapillaire šamponi za perut

Ovaj poznati brend ima 2 vrste proizvoda za ovaj problem:

 • eucerin dermocapillaire krem šampon  protiv suve peruti
 • eucerin dermocapillaire gel šampon protiv masne peruti

Klimbazol, pirokton-olamin i polidokanol su ključni sastojci u Eucerin DermoCapillaire šampona. Ovi sastojci zajedno deluju kako bi umirili svrab i kontrolisali nastanak peruti. Klimbazol i pirokton-olamin su snažni antifungalni agensi koji se bore protiv kvasne gljivice Malassezia, glavnog krivca za pojavu peruti. Klimbazol se apsorbuje kroz kosu i stvara aktivno skladište koje sprečava širenje ove gljivice između pranja, dok pirokton-olamin doprinosi sprečavanju ponovnog pojavljivanja peruti.

Polidokanol, s druge strane, deluje kao lokalni anestetik i pruža dokazano olakšanje od svraba na koži glave.

Cena im je oko 1540 rsd.

7. Bioderma Node DS+

NODE DS+ kremasti šampon sadrži poseban DSactiv® kompleks dvostrukog dejstva. Ovaj kompleks ima jedinstvenu sposobnost da smanji rast gljivice Malassezia, koja je čest uzrok pojave peruti na koži glave. Takođe, istovremeno smanjuje lučenje sebuma, prirodnog ulja kože, koje inače podstiče rast ove gljivice.

Ovaj šampon ima moćne aktivne sastojke koji deluju na regulisanje procesa keratinizacije kože, što znači da pomažu u uklanjanju peruti koja je teško nestala i sprečavaju njeno ponovno pojavljivanje. Osim toga, odmah umiruje svrab na vlasištu, pružajući trenutno olakšanje, dok dugoročni efekti održavaju zdravu i perut-free kožu glave.

Pored toga, ovaj šampon vraća kosi sjaj, volumen i glatkoću, doprinoseći njenom opštem zdravlju i lepoti. Cema mu je oko 1700 rsd

8. Vichy Dercos anti dandruff 

Ovaj šampon protiv peruti je dizajniran za muškarce i žene koji se bore s peruti i iritacijama na vlasištu, a istovremeno imaju suvu kosu. On nudi rešenje koje ne samo da efikasno uklanja 100% vidljive peruti, već i reguliše mikrobiom kože glave, vraćajući joj ravnotežu.

Tehnologija mikrobioma sa selenom DS je ključna komponenta ovog šampona, koja je naučno potvrđena da obnavlja zdravu ravnotežu mikrobioma na koži glave. To rezultira nestankom peruti i ublažavanjem svraba, čineći kožu glave ponovno zdravom.

Osim što je izuzetno efikasan, ovaj šampon donosi i dodatno zadovoljstvo tokom upotrebe. Zahvaljujući spoju formule i novog visokokvalitetnog parfema, ne samo da prikriva miris aktivnih sastojaka sa selenom DS, već i čini pranje kose trenutkom istinskog uživanja. Gusta, osvežavajuća tekstura šampona stvara bogatu, kremastu penu koja se lako ispira. Cena mu je oko 1950 rsd.

9. Noreva Sebodiane DS

Sebodiane DS Intenzivni šampon protiv peruti je formulisan sa snažnim aktivnim supstancama koje efikasno rešavaju probleme sa seboroičnim dermatitisom. Ovaj šampon sadrži keratoregulatorne komponente, kao što je salicilna kiselina (0,45%) i ihtiol, koje pomažu u regulaciji procesa keratinizacije na koži glave. Takođe, sadrži antigljivične supstance kao što su pirokton olamin i klimbazol, koje se bore protiv gljivice Malassezia furfur, koja je odgovorna za seboroični dermatitis.

Ovaj šampon je efikasan za suvu, masnu pa čak i tvrdokornu perut. Pored toga, pruža olakšanje od svraba na koži glave, eliminiše perut i vraća prirodnu ravnotežu kože. Važno je napomenuti da ovaj proizvod ne sadrži sapune, parabene i parfeme, što ga čini pogodnim za osobe sa osetljivom kožom. Takođe je bezbedan za upotrebu kod dece starije od 3 godine, trudnica i dojilja.

Sebodiane DS Intenzivni šampon je sveobuhvatan proizvod za borbu protiv seboroičnog dermatitisa i peruti, nudeći efikasno rešenje za probleme sa kožom glave bez potrebe za dodatnim sapunima ili parabenima. Cena mu je oko 1850 rsd.

10. Alpecin šampon protiv peruti

Alpecin Anti Dandruff Shampoo je šampon koji se efikasno bavi problemima kako kose, tako i kože temena kod izražene peruti. Ključna komponenta ovog šampona je aktivni kofeinski kompleks, koji ima višestruke koristi. Prvo, neguje kožu temena i pomaže stabilizaciju njenih zaštitnih funkcija. Osim toga, štiti koren dlake i jača samu kosu.

Kada se koristi redovno, ovaj šampon takođe deluje preventivno, sprečavajući pojavu nove peruti. Ovaj proizvod podseća na važnost zdrave kože temena kao osnovnog preduslova za zdravu i lepu kosu.

U suštini, Alpecin Anti Dandruff Shampoo pruža sveobuhvatno rešenje za probleme peruti i brine se ne samo o izgledu kose, već i o zdravlju kože temena, čime doprinosi očuvanju kose i sprečava ponovnu pojavu peruti. Cena mu je oko 1020 rsd.

Od ostalih proizvoda samo ćemo pomenuti:

 • La roche posay – Kerium DS intesive
 • Sebamed šampon protiv peruti
 • Klorane Galanga
 • Iris Krauterhof biljni šampon protiv peruti

Kako se koriste šamponi protiv peruti?

Dakle, važno je da izaberete pravi šampon i prave aktivne sastojke, koji nisu međusobno kontradiktorni,  ali isto tako je važno da imate na umu da se nećete rešiti sve peruti odjednom.

Za potpunu regeneraciju vlasišta uglavnom je potrebno 3-4 nedelje 

najbolji šampon protiv peruti

Osim toga, važno je i koristiti pravilno šampon, što podrazumeva sledeće korake:

 • Dobro nakvasite kosu mlakom vodom
 • Napravite razdeljak na kosi  kako biste lakše naneli šampon na sam skalp. Ovo je veoma važno, jer nanošenje šampona samo na pramenove i nedovoljna distribucija na skalp (koji je zapravo i temelj peruti) neće imati nikakvog vidljivog dejstva
 • Utrljate šampon u teme glave blagim masažnim kružnim pokretima. Masirajte barem 2 minuta.
 • Ostavite šampon da deluje 5 minuta kako bi aktivni sastojci mogli da pruže svoje dejstvo koži
 • Izbegavajte nanošenje regeneratora ili ga nanosite samo na krajeve kose. Oni su dosta masni i čine da semrtve ćelije kože zalepe i nagomilaju, a to ih člini težim za skidanje.
 • Koristite preparat protiv peruti redovno, najmanje 2 puta nedeljno,ako želite da vidite rezultate.

Medicinski šamponi imaju uputstvo za upotrebu kojeg treba da se držite.

Ovo je posebno bitno ako imate osetljivu kožu glave.

Gde kupiti dobar šampon za perut i cena

Regularni šamponi protiv peruti dostupni u prodavnicama nisu pogodni za svakodnevno korišćenje jer mogu biti suviše jaki i imaju sulfate. Njih odmah zaobiđite.

Ukoliko koristite prirodne šampone protiv peruti bez sulfata, možete bezbedno prati kosu svaki dan i nastaviti dugoročnu upotrebu, jer nemaju ovakvih sporednih efekata, blagi su i pogodni za svakodnevno pranje kose.

Ukoliko koristite medicinske šampone, budite jako obazrivi jer oni mogu da budu dosta jaki i da ponekad izazovu i irtiaciju kože glave. Koristite ih prema priloženom uputsvu i videćete rezultate. Dok prirodne šampone protiv peruti i masne kose možete koristiti stalno, medicinske treba da koristite samo neko vreme, a onda da prestanete. Tada postoji opasnost da se problem opet vrati.

Cena šampona protiv peruti je različita, ali sada kada znate šta da tražite, bolje ćete razumeti vrednost koju vam šampon donosi. Jeftiniji mogu da idu od 200 dinara, dok kvalitetan šampon protiv peruti i opadanja kose košta oko 2000 i više.

Razlika je ogromna: kako u ceni, tako i u efektima i u aktivnim sastojcima.

Gde nabaviti šampon ?

Neke varijante možete u obližnjoj prodavnici, ali ako zaista želite da se uhvatite u koštac sa ovim problemom, onda dobar šampon protiv gljivica na glavi i peruti potražite online ili u apotekama.

Napravili smo anketu i evo šta kažu iskustva sa šamponima za perut

Iskustva  naših čitalaca su raznolika. Ona zavise od razloga zašto im se problem javio i sastojaka u šamponu koji su koristili. Pojedinci su imali jako i uporno perutanje i koristili su medicinske šampone koji su im smanjili simptome. Deo čitalaca se požalio na sušenje kose nakon primene ovih šampona. Ima i onih koji su više za prirodne šampone jer su blaži i ne oštećuju im kosu.

Sandra – Perut sam uspela da sredim uz pomoć šampona sa prirodnim sastojcima. Nisam želela da koristim one koji su puni hemije jer su mi isušivali kosu i iritirali teme. Sada uopšte nemam problem, a i kosa mi je puna volumena.

Radica – Za upornu perut sam počela da koristim medicinske šampone. Uspela sam da oporavim skalp, ali sam primetila da mi se kosa malo oštetila. Nisam smela da ga koristim svakodnevno, pa sam kasnije prešla na blaže prirodnije preparate. To je ispao pun pogodak. Prirodni šampon sprečio je i uzrok peruti, pa ne moram da brinem i o tome.

Nije svaki šampon protiv peruti isti i ne deluju svi podjedanko na uzroke, kao ni na posledice.  Neki će vam prijati više, neki vam možda neće prijati uopšte.

Prirodni šamponi provereno su dobar izbor i po svemu sudeći, najbolji šamponi protiv peruti. Zato je naš savet da u svojoj potrazi za onim pravim, počnete prvo od njih.

Read More