Tri najbolja saveznika za dijetu

Pogledajte koje namirnice i napici su prijatelji vitke linije, jer na prirodan način utiču na sagorevanje masti i sprečavaju napade gladi.

čili

Ljuti sastojak čili papričice, Kapsaicin, podiže temperaturu tela, samim tim troši se energija, ubrzava metabolizam i tako podstiče gubitak težine. Nedavno sprovedena studija dokazala je da su ispitanici koji su svakodnevno konzumirali jela začinjena čilijem uspevali da sagore 1000 kalorija više! Dakle, zaljutite malo svoje obroke. Sitno iseckajte jednu ljutu papričicu i dodajte je u supu, kuvana jela, testenine ili pirinač.

Zeleni čaj

Tri šoljice zelenog čaja dnevno mogu vam pomoći da smršate, čak i ako niste na dijeti. Aktivne supstance koje sarži ova vrsta čaja ubrzavaju razgrađivanje šećera i sala na stomaku zbog kojeg su gojazni ljudi i najnesrećniji. Ovaj „čarobni napitak” možete dodavati svakom obroku, koktelu ili desertu (sladoledu, na primer), bez nekog posebnog držanja dijete. A ako niste baš ludi za zelenim čajem, probajte ga kao osvežavajuće piće: dejstvo je isto. Sipajte u bokal 4 šolje zelenog čaja, 1 šolju svežeg limunovog soka i četvrt šolje meda. Dodajte led, ukrasite kriškama limuna i „doterujte liniju“.

Grejpfrut

Grejpfrut sadrži gorke materije koje doprinose da se masnoća iz hrane odmah sagori, čime se sprečava stvaranje masnih naslaga. Osim što pomaže bržem sagorevanju kalorija, grejp utiče na smanjenje nivoa insulina u krvi što doprinosi manjem osećaju gladi. Insulin je telu potreban za metabolizam šećera u krvi – što više šećera telo uspe da utroši, manje će se deponovati kao masti.
Ovaj prirodni „sagorevač masti“ je najdelotvorniji posle jela, pošto gorke materije aktiviraju proizvodnju želudačnih sokova.