TROVANJE HRANOM MOŽE BITI OPASNO: Evo kako si pomoći, ali i kada posjetiti liječnika

Stocksy

ČESTA POJAVA

+
AAA

TROVANJE HRANOM MOŽE BITI OPASNO: Evo kako si pomoći, ali i kada posjetiti liječnika

Autor: M.V.

Trovanje hranom učestaliji je problem nego se misli, a najčešći uzročnik istoga pokvarena je hrana. No do takvog stanja namirnice mogu doći i tijekom procesuiranja, tijekom distribucije pa čak i tijekom pripreme stoga je važno znati pravovremeno reagirati.

Najčešći simptomi trovanja hranom grčevi su u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev koji može, ali i ne mora sadržavati tragove krvi te temperatura i groznica. U svim tim slučajevima nerijetko si možete pomoći sami.

Prilikom ovakvog stanja važno je hidratizirati se, a u tom slučaju potrebno je popiti dovoljno vode da sam osjećaj žeđi u potpunosti nestane. Dakako, takvo postupanje zahtijeva i konzumaciju lagane hrane s manje masti. Dan bi tako trebao početi s tostom, bananom ili rižom, a svakako se preporuča izbjegavanje kofeina, alkohola te začinjenu i masnu hranu.

Ipak, vodite računa i o tome da trovanje hranom može biti i izrazito opasno te zahtijeva posjet liječniku. Stoga, ako se hranom otruju mala djeca, trudnice, osobe starije životne dobi te osobe koje imaju kronične zdravstvene probleme koji utječu na imunološki sustav, kakvi su HIV ili rak, spadaju pod rizičnu skupinu i trebali bi se hitno javiti liječniku.

Osim toga, svaka druga osoba koja primijeti teže simptome dehidriranosti kakva je glavobolja, vrtoglavica te suha usta, osjećaju slabost te im se magli vid, trebaju hitno posjetiti liječnika.

Isto bi trebali učiniti i svi koji primijete da simptom proljeva ne prestaje ni nakon 72 sata i oni koji imaju temperaturu veću od 38 stupnja. No naposljetku, najvažnije je da se liječnicima obrate oni koji su putovali u drugu državu,a koji imaju simptome trovanja hranom, jer to znači da su bili izloženi drugim toksinima.

Autor:M.V.

ZADNJE VIJESTI


ČESTA POJAVA

TROVANJE HRANOM MOŽE BITI OPASNO: Evo kako si pomoći, ali i kada posjetiti liječnika


TU JE I ČOKOLADA

HRANA NAS ZAISTA ČINI SRETNIJIMA! Evo recepta za sreću, a najbolje od svega je što sve već imate


ODUVIJEK NAJBOLJI

MOĆNA NAMIRNICA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA! Ništa je ne može skinuti s trona, uvrstite je u svakodnevnu prehranu


KUĆANSKI SAVJETI

OVU HRANU NIKAD NEMOJTE ZAMRZAVATI: Može biti opasna za organizam, dok će druga izgubiti svojstva!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article