U mirovinu je otišao s 95 godina, a živio je 104: Ovo je njegova tajna dugovječnosti

Screenshot/Youtube

ELLSWORTH WAREHAM

+

AAA

U mirovinu je oti큄ao s 95 godina, a 탑ivio je 104: Ovo je njegova tajna dugovjenosti

Autor: Zlatko Govedi

Ameriki kardiokirurg Ellsworth Wareham (1914.-2018.) 탑ivio je 104 godine, a u mirovinu je oti큄ao s 95.

Prije vi큄e od 60 godina, Ellsworth je odluio promijeniti prehranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom va탑nim namirnicama, on je odluio da to osobno ispita i uvjeri se. Proveo je studiju i do큄ao do zakljuka da proteini iz 탑ivotinjske masti iz mesa poveavaju razinu kolesterola, pa je njegova odluka bila prijei na vegetarijansku i vegansku prehranu.

Takoer, svakoga je dana spavao 8 do 9 sati, a budio se u 5 ujutro. Vjerovao je da je za njega najbolje da jede dvaput dnevno, a za doruak su bile obvezne cjelovite 탑itarice s bademovim mlijekom.

Ostatak dana provodio je vrijeme s obitelji i vje탑bao tako 큄to je sreivao svoj vrt, kosio travu te obrezivao ru탑e i dekorativne grmove.

Zahvaljujui takvom stilu 탑ivota, Ellsworth je prestao izvoditi operacije tek u 74. godini, a do svoje 95. predavao je na sveuili큄tu i bio mentor mlaim lijenicima tijekom velikih operacija.

Vjerovao je da je tajna dugovjenosti u pravilnoj prehrani i aktivnom 탑ivotu.

“Ako imate kolesterol blizu donje granice, male su 큄anse da do탑ivite srani udar. Ja se uope ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u prsima, znao bih da nije ni큄ta”, govorio je Ellsworth.

Smatrao je i da je za njegove navike zaslu탑an interes za zdravlje.

“Uvijek me je zanimalo sve istra탑iti, ak me i sada zanima. U탑ivam u 탑ivotu”, rekao je 2017. godine kada je bio proslavio 103. roendan.

Autor:Zlatko Govedi

ZADNJE VIJESTI


ELLSWORTH WAREHAM

U mirovinu je oti큄ao s 95 godina, a 탑ivio je 104: Ovo je njegova tajna dugovjenosti


KONTROLIRA APETIT

Ovaj va탑an vitamin poma탑e vam u mr큄avljenju! Sada je vrijeme da se ponete ‘puniti’


IDEALNA PRILIKA

RADITE OD DOMA? Evo kako mo탑ete pomoi svom zdravlju jednim laganim trikom


NEKOREKTAN POSTUPAK OBITELJSKOG LIJENIKA

Marin Bari boluje od gljivine infekcije lica zbog ega ne smije nositi masku. Njegov obiteljski lijenik odbija ga primiti na pregled

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.Original Article