Ublažite celulit ishranom

Celulit je naziv za čvoriće, koji se javljaju u potkožnom vezivnom tkivu, kao posledica hipertrofije masnog tkiva. Koža poprima talasast izgled, poznat pod nazivom pomorandzina kora. Do promena dolazi kada je usporen proces eliminisanja štetnih materija usled usporene venske i limfne cirkulacije, vezivna tkiva zasićena vodom i otpadnim materijama debljaju, postaju tvrda i stvaraju nepokretne džepove.

Celulit nije presudno povezan sa prekomernom telesnom težinom , pojava celulita je, pre svega, vezana za uticaj ženskih polnih hormona, naročito u periodu puberteta, trudnoce i premenopauze. Pravilnim načinom ishrane koja pre svega omogućava izlučivanje otpadnih materija može se puno postići u ublažavanju celulita.

Ishrana treba da bude što raznovrsnija. Belančevine treba svakodnevno unositi jer učestvuju u izgradnji i obnovi tkiva. Treba birati belo meso umesto crveng jer je manje masno a izvor je biorazgradivig gvožđa, vitamina B i minerala. Makar dva puta nedeljno u jelovniku treba da se nađe riba jer je izvor fosfora, kalijuma, magnezijuma i nezasićenim masnim kiselinama. Jaja su bogata belančevinama ali ih ne treba unositi češće od dva puta nedeljno jer žumance sadrži puno holesterola. Mahunarke pored toga što su izvor belančevina sadrže vitamine B1 i B2, kalcijum, fosfor i magnezijum.

Od ugljenih hidrata prednost dajte integralnim žitaricama i testenini jer one zadržavaju sve korisne sastojke.

Voće i povrće su osnovne namirnice koje treba jesti svaki dan, za regulisanje međućelijske izmene materija preporučuju se: spanać, kelj, sušeno voće, ananas, kivi, dinja, banane. Krvne sudove jačaju i štite: jagode, crno grožđe, šljive, agrumi, paprike, zbog obilj vtamina C i bioflavonoida. Voće i povrće obiluje biljnim vlaknima koja omogućuju pravilan rad creva neophodan za izlučivanje otpadnih materija iz organizma, pored toga daju osećaj sitosti i regulišu apsorpcju hranjivih materija.

Treba piti 2 litre vode dnevno, ona čisti organizam, pospešuje otklanjane otpadnih materija uključujući i višak natrijuma. Hranu ne treba preterano soliti, natrijum se već nalazi u mnogim namirnicama pa dnevno treba u jela maksimalno dodati pola kašičice soli. Važan je i odnos kalijuma i natrijuma koji treba da bude u razmeri 3:1, pa kolčina kalijuma uneta hranom treba da bude tri puta veća od količine natrijuma.

Bitan je i način pripremanja hrane – hranu treba pripremati na pari, u foliji, na žaru ili teflonskom tiganju čime se maksimalno čuva hranjiva vrednost namirnica a ne treba ovako pripremanoj hrani dodavati puno masnoća.