Dragoceno povrće – brokuli

Brokuli štite od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umesto na pijacama trbali prodavati u apotekama.

Brokuli su povrće broj jedan protiv raka. Sprečava razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog creva, želutca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokula zasnovana je na visokom sadržaju dva antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli potstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju delovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprečava rak dojke). Takođe sprečavaju da kancerogene materije oštete DNK. Sulforafani sprečavaju štetno delovanje kancerogenih agenasa na zdrave ćelije.

Njena antikancerogena moć potiče i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutralizuju slobodne radikale.

Brokuli su saveznik imunološkog sistema. Veoma su bogate vitaminom C, 200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada.

Počevši od karotena, telo sintetiše vitamin A koji neutralizuje slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuje epitelne ćelije sluznica koje su prva barjera imunološkog sistema u borbi protiv infekcija.

Biljni ostatci brokula – celuloza i voda – nakon procesa varenja deluju u crevima poput sunđera, olakšavajući defekaciju, pa samim tim spečava zatvor, divertikulozu i rak debelog creva. Smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje potstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.

Zahvaljujući velikoj zasitnosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrednosti: sadrži samo 5 % šećera, nimalo masti..samo 15 kalorija na 100gr brokla, pomažu kontrolisanju telesne težine.

Brokule su povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristili njene nutritivne vrednosti prilikom kupovine birajte brokule sa što tamnije zelenim cvetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokule je najbolje pripremati istog dana posle kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako je prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuvati je na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuvanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinuje uz namirnice bogate biotinom (vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.