UZ PROPOLIS TUMOR SPORIJE RASTE

Apiterapija je grana komplementarne medicine koja koristi pčelinje proizvode u prevenciji i lečenju bolesti – kaže na početku razgovora za Magično bilje dr Rodoljub Živadinović, specijalista epidemiologije i apiterapeut i nastavlja:

– Iz dana u dan apiterapija je sve više priznata, jer je u stopu prate brojna nova naučna istraživanja, naučno potvrđujući njene decenijske rezultate. Kod nas apiterapija jeste dozvoljena zakonom, ali samo za preventivu, ne i za lečenje, na žalost, jer zakonodavcu nije dovoljno poznata, iako je danas jedna od najproučavanijih grana komplementarne medicine.
Onda kada i Srbija bude odobrila apiterapiju za lečenje, što se ubrzo očekuje, i tada će primena apiterapije za lečenje biti moguća samo pod nadzorom lekara, nikako samostalno (osim u preventivne svrhe, svakodnevnim konzumiranjem kombinacija pčelinjih proizvoda, radi jačanja imuniteta).
Koji su efekti pčelinjih proizvoda u lečenju onkoloških bolesnika?
– Po ovom pitanju, apiterapija je daleko od cilja. Međutim, egzaktno je dokazano izuzetno povoljno delovanje propolisa. Flavonoidi iz propolisa imaju izuzetno visoka antioksidativna svojstva, sprečavaju stvaranje novih krvnih sudova u tumoru te on sporije raste, imaju sposobnost i da zaustave tumorske ćelije u pojedinim fazama ćelijskog ciklusa. Svi ti efekti, iako dokazani, nisu dovoljno snažni da bi uništili karcinom.
Da li su Vama lično pčelinji proizvodi pomogli u rešavanju određenog zdravstvenog problema?
– Naravno, pošto sam veoma opterećen brojnim obavezama, bez pčelinjih proizvoda tonus celog organizma pada već oko 15 sati posle podne. Uz redovnu preventivnu upotrebu pčelinjih proizvoda u ishrani, tog pada tonusa nema, i čovek je orniji za rad tokom celog dana. Svi pitaju koji je najbolji način upotrebe pčelinjih proizvoda. Lično koristim, a i drugima preporučujem mešavinu pčelinjih proizvoda, od 1 kg isključivo kristalisanog meda, 300 grama mlevenog sušenog polena (još bolje svežeg polena, ali duga je priča zašto, možda o tome nekom drugom prilikom) i 50 grama mlevenog propolisa u prahu. Jedna supena kašika dnevno (najbolje pred spavanje) je sasvim dovoljna.

M. Rakić