Uzmite život u svoje ruke

Loše navike zagorčavaju svakodnevicu
• Ako samo sedite i priželjkujete da stvari budu bolje, malo je verovatno da će se išta promeniti • Napravite plan, odredite prioritete i krenite u akciju
Možda se ne možete rešiti baš svega što vam zagorčava život, ali ne odustajte unapred. Krenite korak po korak i svake nedelje precrtajte po jednu štetnu naviku. Počnite već danas!
Stručnjaci su napravili top-listu navika za koje predlažu da ih polako, ali temeljno iskorenite iz svog života.
Pre svega to se odnosi na nezavršavanje započetog. Oslobodite se suvišnog tereta i rešite se svih nezavršenih poslova. Završite sve što ste počeli – poslovni projekat, dijetu, svađu ili obavezu. To može potrajati, ali vredi truda.
Ne ignorišite sadašnji trenutak. Sve što možeš danas, ne ostavljajte za sutra, kaže stara narodna poslovica. Uštedite evro danas i imaćete evro sutra. Pojedite 500 kalorija manje nego inače danas, i sutra ćete izgubiti na težini ili barem nećete morati da idete na dijetu. Samo ono što uradite danas može uticati na sutra.
Morate imati spisak prioriteta. Nemojte trampiti sitnice za ono što vam je cilj. Ako samo reagujete na stvari kojima vas bombarduju drugi, nikadanećete imati dovoljno vremena za ono što je najvažnije. Raspoređivanje vremena oko prioriteta retko donosi dobre rezultate, zato rasporedite prioritete prema vremenu koje imate na raspolaganju.
Laganje samog sebe je razorno. Ako vam se to čini preterano, napišite na koje sve načine niste bili verni sebi i prisetite se kako ste se zbog toga osećali. Razmislite šta možete da promenite, a onda to zapišite.
Udovoljavanje drugima je takođe štetna navika. Ako uvek kažete da, a mislili ste pri tome na ne, verovatno ste konstantno nezadovoljni. Zašto biste davali drugima moć da kontrolišu vaše vreme i energiju? Utvrdite svoje granice.
Prihvatite ono što vas iscrpljuje. Krize i problemi ne znače da je život uvek takav. Ako prolazite kroz težak period, svesno pojednostavite zadatke i obaveze. Budite usmereni na onakav životni stil kakav želite i imajte strpljenja.
Ne kukajte, već jasno zatražite ono što želite. Najčešće ćete dobiti onoliko koliko i tražite. Kukanje vas neće dovesti bliže cilju. Zašto biste onda gubili energiju i vreme? Kad vam je nešto potrebno, recite to jasno i precizno i radite na ostvarenju cilja.
Ne razmišljajte previše, već pravite konkretne planove i strategije i započnite da radite na njihovom ostvarenju. Ako samo sedite i priželjkujete da stvari budu bolje, malo je verovatno da će se išta promeniti samo od sebe. Napravite plan i krenite u akciju!