Vakcinom protiv pušenja

Eksperimentalna vakcina protiv nikotina pomaže pušačima da se odviknu od cigareta, obavestili su u subotu švajcarski istraživači.

Premda su još potrebna opsežnija istraživanja, prvi testovi pokazuju da se 40 posto pušača uspelo odviknuti od pušenja u roku od šest meseci nakon primanja vakcine, rekli su istraživači.

Biotehnološka fabrika Cytos iz Ciriha planira treću fazu ispitivanja koja bi trebala da finalizira vakcinu, koje bi trebala da se pojavi na tržištu do 2010, koja nije samo sigurna nego i delotvorna, rekao je direktor Cytosa dr. Wolfgang Renner.

Na sastanku Američkoga društva za kliničku onkologiju dr. Jacques Cornuz iz Sveučilišne bolnice u Lausannei rekao je da se vakcina temelji na bakteriofagima, vrsti virusa koja napada bakterije.

Cytos je osmislio vakcinu u koju je ugrađen deo proteina virusa koji je genetički reprogramiran tako da izaziva imunoreakciju na nikotin. Pacijenti koji dobiju vakcinu razvijaju antitiela koja neutralizuju nikotin. Više nemaju osećaj da će se nakon cigarete osećati bolje, rekao je Cornuz.

Budući da se u drugoj fazi istraživanja ispitivala sigurnost vakcine,Cornuz i njegovi saradnici ispitali su 341 pušača od kojih je 239 izbegavalo nikotinsku terapiju poput guma za žvakanje i flastera.

Dve trećine ispitanika dobile su pet različitih doza vakcine u periodu od četiri meseca. Trećina je dobila placebo. Svima je savetovano da prestanu da puše. Svi pušači koji su dobili vakcinu razvili su neku vrstu imunoreakcije. Nijedan pušač koji je dobio placebo nije proizveo antitiela na nikotin.

Renner je napomenuo kako njegova fabrika želi da proizvodi i vakcine za lečenje visokog krvnog pritiska i Alzheimerove bolesti.

Pušenje izaziva zavisnost i u proseku je potrebno 11 pokušaja za odvikavanje. Duvan je najveći uzročnik raka i srčanih bolesti koji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ubije 5 miliona ljudi godišnje.