Zašto deca mrze povrće?

Zašto deca okreću nos kada in servirate karfiol ili brokule i traže sladoled? Za ovakvo ponašanje su možda krivi geni. Studija koju su radili istraživači sa Monel hemijskog centra za istraživanje čula iz Filadelfije je pokazala da je gen nazvan TAS2R38 odgovoran za averziju dece prema gorkim ukusima.

Svako od nas nosi po dva ovakva gena. Postoje dve različite vrste ovog gena, gde jedan nosi veću osetljivost prema gorkom ukusu od drugog. Ako je prisutan jedan ili oba TAS2R38 gena, dete će odbijati sve što ima i najmanje gorkast ukus. Tokom odrastanja ova faza se prevazilazi pod uticajem vaspitanja, kulture i okruženja u kome se dete nalazi.

Studija je obuhvatila 143 dece i njihove majke. 80% dece je imalo jedan ili oba gena koji izazivaju povećanu osetljivost na gorak ukus. Interesantno je da prisutnost ovog gena ima mnogo veći uticaj na to koju hranu deca neće voleti nego majke. Izbor koji su njihove majke imale u odnosu na hranu je više bio pod uticajem kulture, etničke pripadnosti i rase.

Rezultat ove studije pokazuje da će 80% dece biti veoma teško nagovoriti da jedu bilo koje povrće a razlog leži u povećanoj osetljivosti prema gorkom ukusu.

Treba ipak naglasiti da je povrće veoma važan sastavni deo ishrane. Zbog svojih dragocenih sastojaka kao što su vitamini, minerali, antioksidansi, povrće je neophodno za normalan rast i razvoj deteta. Mnogi nutricionisti smatraju da bi se većim unosom povrća i voća moglo sprečiti 70% kancera koji se javljaju kasnije tokom života.

Prema tome, ako vaše dete uporno odbija povrće, probajte da ga servirate sa slatkim ili slanim sosovima, presno kao salate, u obliku sokova. Ako sve to ne pomogne, servirajte detetu više voća, sve dok ne prevaziže ovu fazu.