Veza između bakterijske infekcije i srčanog udara kod mladih ljudi

Studija grupe naučnika sa univerziteta u Vinskonsinu je izvršila istraživanje koje je potvrdilo vezu između bakterijske infekcije izazvane bakterijom Chlamidia pneumonić i srčanog udara (infarkta miokarda), kod mlađih ljudi.

Chlamidia pneumonić je rođaka mnogo poznatije grupe bakterija – klamidia, koje izazivaju bolesti koje se prenose seksualnim putem.

Chlamidia pneumonić izaziva pneumoniju ili bronhitis, ređe faringitis, laringitis i sinuzitis. Sve ove infekcije se ispoljavaju u veoma širokom spektru, od asimptomatskih i lakih oboljenja disajnih puteva do veoma teških infekcija koje zahtevaju hospitalizaciju. Infekcija se prenosi putem vazduha kao i svka druga kapljična infekcija. Najčešće zahvata školsku decu i preleži je oko 50% ispod 20- te godine života.

Do sada se smatralo, mada nije dovoljno naučno dokazano, da je ova infekcija povezana sa arteriosklerozom, astmom i nekim oblicima artritisa.

Istraživači iz Vinskonsina su svojom studijom obuhvatili 600 ispitanika, između 30 i 50 godina žibota, zaposlenih u vojsci.

Od 600 ispitanika, 300 ih je hospitalizovano zbog doživljenog srčanog udara dok je drugih 300 služilo kao kontrolna grupa. S obzirom da su svi ispitanici bili zaposleni u vojsci, ispitivani su njihovi uzorci krvi, koji se inače prikupljaju i čuvaju u odeljenju odbrane. Poređeni su uzorci krvi osoba od 1 do 5 godina pre nego što su doživeli srčani udar. U svim uzorcima krvi ispitanika koji su doživeli srčani udar pronađen je visok nivo antitela Chlamidia pneumonić.

Vođa ovog ispitivanja profesor Kristina Arkari ipak oprezno izjavljuje da su ovo samo preliminarna ispitivanja i da je potrebno jedno sveobuhvatnije istraživanje da se veza između bakterijske infekcije i srčanog udara potvrdi. Takođe nije jasan mehanizam na koji bakterija Chlamidia pneumonić potstiče ili izaziva srčani udar. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da se lečenjem ove infekcija antibioticima nemože sprečiti veoma moguć srčani udar.

Prema tome, buduća istraživanja bi trbalo da budu usmerena na sakupljanje podataka o samoj infekciji i kako da se ona spreči.