Prolećno čišćenje ili detoksikacija

Proljeće je doba godine kada treba napuniti baterije i osloboditi telo od otrova i ponekog suvišnog kilograma.U proljeće naše telo prolazi kroz proces detoksikacije ili eliminacije otrova, u kome učestvuju organi poput debelog creva, jetre, bubrega, pluća, limfnih
čvorova i kože. Otrovi modernog doba – zagađenje, hemikalije i druge otrovne materije – nakupljaju se uglavnom u masnom tkivu.
Tokom proleća i naša ishrana trebalo bi da bude laganija, a idealno bi bilo provesti pročišćavajuću kuru od nekoliko dana kako bi se organizam koliko-toliko oslobodio toksina nakupljenih od teške zimske hrane i premalo kretanja. Prolećna hrana neka u svakom slučaju bude sezonska, prilagođena podneblju u kojem živite.
Time ne samo što ćemo poboljšati zdravlje nego ćemo se i osetiti puni energije, a o lepoti, naročito kože, da se i ne govori. To je i dobar način borbe protiv stresa, glavobolje, gripa…

Od žitarica prednost dajte ječmu, prosu, heljdi i raži, a smanjite proizvode od belog pšeničnog brašna. Svakako bi trebalo što češće konzumirati zeleno lisnato povrće (ali i sve ostalo), prema mogućnostima začinjeno svežim korenom đumbira.
Od voća odaberite jabuke, šipak i drugo sočno sveže, ali i suvo voće. Mlečni proizvodi neka budu sa manjim procentom masti, a crveno meso pokušajte ovog proleća da što manje konzumirate.
Izbor pravih namirnica ključ je uspeha, ali ništa manje važna nije ni njihova pravilna kombinacija. Tako voće nikako nemojte jesti iza glavnog jela, već bar 2 sata nakon njega.
Ono neka vam bude zaseban obrok. Isto tako, mleko nikako nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, već ga kombinujte sa hlebom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.

Osim pravilnog izbora namirnica i njihovog kombinovanja, bitna je i količina konzumirane hrane. Velik deo ljudi ne oseća refleks sitosti, već nakon obroka trpi težinu u želucu
i celom telu, tromost i mentalnu tupost. Ali baš suprotno, hrana je tu da se osećamo ispunjeni novom energijom, te je treća stepenica u pravilnoj probavi i iskorišćenju materija i adekvatna količina koja ne bi trebala prelaziti 2/3 ispunjenog želuca. Od toga, deo neka svakako bude voda koju u gutljajima možete ispijati tokom obroka.

Jedan sat pre i nakon jela ne treba piti nikakvu tečnost jer ona razređuje sokove za varenje i usporava je. To se pogotovo odnosi na hladne tečnosti koje su jedan od najvećih
neprijatelja pravilnog varenja. Dajte prednost korenastom povrću poput rena, celera, cvekle, šargarepe, rotkvica, kelerabe – to su namirnice koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Kombinacija peršuna i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je delotvorna kod povišenog nivoa mokraćne kiseline (koju regulšu bubrezi).

Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju otpadnih materija iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se priprema tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.
Detoksikacija organizma i regeneracija metabolizma može se jednostavno sprovesti pridržavate li se sledećih saveta:

-U prvoj polovini dana konzumirajte pretežno ugljene-hidrate i svakako doručkujte. Doručak je obrok koji regulše osećaj gladi tokom celog dana.

-U drugoj polovini dana dajte prednost proteinskoj hrani, posebno ribi i belom mesu , i izbegavajte obilne večernje obroke.

-Supe vam mogu biti posebno korisne prilikom detoksikacije. Ne zaboravite na jednostavan način uklanjanja suvišne masnoće iz supe. Jednostavno ostavite supu da se ohladi i na površini će se stvoriti tanki sloj masti. Ovaj sloj treba ukloniti i baciti.

-Nemojte preskakati obroke i izbegavajte duže gladovanje toekom dana. Ovakvo će ponašanje izazvati nepotrebno prejedanje.

-Uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju celi niz visokovrednih materija koje pomažu metabolizam, jačaju odbrambenu sposobnost tela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim maslinovim uljem.

-Visokovredni fermentirani mlečni proizvodi koji sadrže probiotike potstaći će varenje i ojačati imuni sistem. Ne zaboravite na jogurt, acidofil i kiselo mleko!

-Povrće i voće neka bude temelj vaše ishrane.

-Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve i dosta vode.