Važan razlog zašto bi kupus trebalo da jedemo što češće

Tanjug
Kiseli kupus

Ako bismo da brinemo o svom zdravlju, važno je da znamo koje to namirinice doprinose dobrom imunitetu i daju neophodne nutrijente. Među takvim namirnicama je i kupus koji, između ostalog, sprečava brojne opasne bolesti i upale.

– Kupus je odlično povrće zato što ima malo kalorija, a bogato je polifeonolima i antioksidansima uključujući vitamin C – kaže nutricionistkinja Amber Pankonin dodajući da je kupus takođe bogat vlaknima što dovodi do dužeg osećaja sitosti, piše EatThis.

Ako ste dosad izbegavali kupus, možda je vreme da to promenite. Jedan od glavnih razloga je taj što kupus može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjiti upale, a sve zato što je pun antioksidanasa.

– Antioksidansi pomažu da se neutrališu slobodni radikali u telu koji mogu uzrokovati oksidativni stres. A to može uzrokovati rak, srčane bolesti ili druga oboljenja – kaže Pankokin.

Ishrana bogata povrćem poput kupusa može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, dodaje ona.

Kad se u telu nalazi previše slobodnih radikala, to može uzrokovati oksidativni stres koji vodi razvoju hroničnih bolesti kod ljudi.

Kupus bi takođe mogao biti efikasan kod prevencije raka debelog creva. Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu Immunity pokazuje da su miševi hranjeni kupusom imali pozitivan imunološki odgovor u crevima koji ih je štitio od upala i raka.

Nutricionistkinja takođe napominje da osim činjenice da će kupus smanjiti rizik od razvoja raka i hroničnih bolesti, takođe je i jeftin.

– Kao nutricionistkinja obožavam kupus ne samo zato što je hranljiv, već je vrlo povoljan, jednostavan za pripremu i dostupan svima – ističe onač