VAŽAN VITAMIN: Većini oboljelih od koronavirusa u Španjolskoj fali upravo ovog vitamina

Pixabay

POMA탐E PROTIV VIRUSA?

+

AAA

VA탐AN VITAMIN: Veini oboljelih od koronavirusa u panjolskoj fali upravo ovog vitamina

Autor: Dnevno

Vi큄e od 80 posto pacijenata zara탑enih koronavirusom u bolnicama diljem panjolske ima nedostatak vitamina D, objavila je nova studija asopisu u Journal of Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Za vitamin D znaju svi, ali ono 큄to mnogi ne znaju je da njegov aktivni oblik proizvode bubrezi. Biolo큄ki aktivan oblik vitamina D zove se kalcitriol, a to je zapravo jedan od tri hormona koje proizvode bubrezi. Stoga je ispravno za vitamin D rei da je hormon, a ne vitamin. On kontrolira koncentraciju kalcija u krvi te utjee na imuni sistem.

Nedostatak vitamina D povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, pi큄e Science Daily, iako je jo큄 uvijek u toku istra탑ivanje za큄to on utjee na tjelesni sustav.

Mnoga istra탑ivanja ukazuju na bitan uinak vitamina D na imunolo큄ki sustav, posebno u pogledu za큄tite od infekcija. “Jedan pristup je identificiranje nedostatka vitamina D i njegovo nadomje큄tanje, posebno kod visokorizinih osoba kao 큄to su starije osobe, pacijenti s kroninim bolestima i korisnici starakih domova, koji su najpodlo탑niji koronavirusu”, rekao je koautor studije Jos챕 L. Hern찼ndez, doktor znanosti sa Sveuili큄ta Cantabria u Santanderu u panjolskoj.

On smatra da treba preporuiti lijeenje vitaminom D kod pacijenata s koronavirusom s niskim nivoom vitamina D koji cirkulira u krvi, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne uinke i na mi큄ino-ko큄tani i na imunolo큄ki sustav.

Istra탑ivai su otkrili da 80 posto pacijenata u bolnici Universitario Marqu챕s de Valdecilla ima nedostatak vitamina D, a mu큄karci imaju ni탑u razinu vitamina D od 탑ena. Pacijenti zara탑eni koronavirusom s ni탑om razinom vitamina D takoer su imali povi큄ene serumske razine inflamatornih markera poput feritina i D-dimera.

O va탑nosti vitamina D govorili su i ranije brojni strunjaci meu kojima je i doktorica Rose Ann Kenny.

“Imamo dokaze koji podr탑avaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog ko큄a, posebno kod starijih osoba koje imaju nisku razinu vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove 큄ire implikacije na pobolj큄anje imunolo큄kog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mi큄ia, onima koji su stalno kod kue i drugim rizinim grupama trebamo osigurati adekvatan unos vitamina D”, pojasnila je doktorica Kenny.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


POMA탐E PROTIV VIRUSA?

VA탐AN VITAMIN: Veini oboljelih od koronavirusa u panjolskoj fali upravo ovog vitamina


POGOTOVO NAKON STERILIZACIJE

RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim boicama jer postoji opasnost za njihov organizam


SAVRENO JEDNOSTAVNO

Soda bikarbona za ‘holivudski osmijeh’: Metoda pranja zubi stara vi큄e od sto pedeset godina


DAROVI PRIRODE

AJ KOJI LIJEI BUBREGE, REUMU I CISTE: Odlian je diuretik, ali ne smiju ga svi piti!

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.Original Article