Važnost železnice Kumanovo – bugarska granica

Važnost železnice Kumanovo – bugarska granica 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list Mali žurnal je pisao o važnost železničke pruge

Železnička pruga Kumanovo – bugarska granica, koja će po svoj prilici biti ostvarena i direktno vezati Sofiju sa Solunom, biće po bugarsku od velikog privrednog značaja, jer se time skraćuje veza između Bugarske i Egejskog mora.

Time će se bugarski promet intezivnije razviti utoliko više što će ova pruga biti direktna veza između srednje dunavske oblasti i Egejskog mora.

U istom broju, list Mali žurnal nam donosi i priču o reformama komisije u Turskoj.

Važnost železnice Kumanovo – bugarska granica 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Kako se saznalo, turska vlada je nameraval da postavi stranca kao šefa reformne komisije u evropskim vilajetima sa titulom glavnog inspektora.

Taj položaj biće po svoj prilici poveren gospodinu Gravesu, bivšem francuskom generalnom konzulu u Solunu i bivšem članu međunarodne finansijske kontrole u Makedoniji, koji sada učestvuje u reformnoj komisiji kojoj predsedava ministar unutrašnjih dela.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

(Visited 5 times, 1 visits today)