Kako prepoznati moždani udar, važni su minuti

Kako prepoznati moždani udar, važni su minuti 1Foto: Z.S.M.

U godini za nama u Specijalnoj bolnici „Sveti Sava“ zbrinuto je više od 4.500 pacijenata sa moždanim udarom, a 40 odsto njih je imalo težak oblik moždanog udara.

Direktorka bolnice dr Marjana Vukićević za Jutarnji dnevnik RTS-a, istakla je da je zabrinuta jer moždani udar odnosi najviše života u Srbiji. Ostaju i teški invaliditeti sa posledicama.

„Svi moramo biti zabrinuti jer ga možemo sprečiti.Najteži pacijenti su oni sa poremećajem srčanog ritma, gde se u srcu stvori tromb koji putuje do krvnog suda koji zapuši i tada nastaje prekid. Naši pacijenti imaju mnogo udruženih bolesti. Kod mladih bi možda mogli moždani udar da povežemo sa kovidom infekcijom“, istakla je doktorka.

Ističe da treba da pomaknemo znanje o moždanom udarom, potrebu za njegovom hitnom terapijom, da razmenimo iskustva sa kolegama i da ga na vreme prepoznamo.

„Sve simptome moždanog udara ne treba zanemarivati, već treba odmah pozvati hitnu pomoć. Prvih četiri i po sata su najbitniji, jer ćemo time spasiti mozak“, istakla je direktorka „Sveti Sava“ Marjna Vukićević. Dodaje da je kod moždanog udara svaki minut je dragocen, te ne treba čekajte.

Simptomi moždanog udara:

– utrnulost jedne polovine tela,
– iskrivljenost lica,
– oduzetost ruke ili noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)