Da li su OPASNI po zdravlje DEZODORANSI koje svakodevno koristimo? Farmaceutkinja Marijana dala objašnjenje

U RTS Ordinaciji farmaceutkinja Marijana Milosavljević govorila je na temu štetnosti dezoodoranska koje svakodevno koristimo

Toplo vreme je pred nama, a samim tim i veće šanse da se brže znojimo. Nije tajna da danas mnogi ljudi biraju dezodorans po mirisu, ne gledajući šta sadrži i da li zapravo nanosi više štete nego koristi. Da li znate koji je dobar za vaš organizam i da možete da napravite odličnu, a zdravu zamenu kod kuće? O tome je u RTS Ordinaciji govorila Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije.

Na pitanje šta dezodorans ne treba da sadrži da bi bio dobar za našu kožu, Marijana je odgovorila:

– Moramo da napravimo razliku šta je dezodorans, a šta je antiperspirans. Antiperspirans je nešto što sprečava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlezde, ako se više znojite, njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spreči stvaranje neprijatnih mirisa i da ugodan miris – rekla je.

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoransima?

– Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda. Kada se napravi talog, one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja koja govore da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan – objasnila je farmaceutkinja.

Soda bikarbona može da neutrališe neprijatne mirise, otkrila je Marijana.

– Soda bikarbona reguliše pH vrednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće – objasnila je.

Read More