Telo nam mesecima šalje ove SIGNALE upozorenja: Prepoznajte na vreme simptome mogućeg SRČANOG udara

Bolesti srca su već decenijama jedan od glavnih uzroka smrti, i zato je veoma važno na vreme prepoznati moguće simptome srčanog udara

Telo nam šalje upozorenja mesecima unapred, međutim, ove signale nije lako prepoznati jer u tom trenutku deluju bezazleno. Lekari izdvajaju simptome infarkta koji se obično ispoljavaju u periodu od mesec dana pre srčanog udara.

Umor

Neobičan umor jedan je od glavnih simptoma koji ukazuje na predstojeći srčani udar. Telesna ili mentalna aktivnost nisu razlog umora, a povećavaju se do kraja dana. Ovaj simptom je prilično očit i neće proći nezapaženo jer ćete se ponekad osećati iscrpljeno prilikom obavljanja sasvim jednostavnih zadataka, poput tuširanja ili raspremanja kreveta. Žene češće prijavljuju ovaj tip simptoma od muškaraca.

Bol u stomaku

Bol u trbuhu, mučnina u želucu i osećaj nadutosti neki su od najčešćih simptoma koji se jednako pojavljuju kod muškaraca i kod žena. Bolovi u trbuhu se smanjuju, a zatim se vraćaju neposredno pred srčani udar.

Nesanica

Nesanica je takođe povezana sa povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, što je češće kod žena. Nesanica često uključuje visok nivo anksioznosti i odsutnosti. Simptomi uključuju poteškoće u snu i ranojutarnje buđenje.

Plitko disanje

Nemogućnost dubokog udaha često se javlja i kod muškaraca i kod žena do šest meseci pre srčanog udara.

Mogu se pojaviti vrtoglavice i nedostatak daha.

Gubitak kose

Gubitak kose smatra se samo još jednim vidljivim pokazateljem rizika od srčanih bolesti. Najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina, ali i neke žene mogu biti u rizičnoj grupi. Ćelavost je takođe povezana s povećanim nivoom hormona kortizola.

Nepravilan rad srca

Simptomi nepravilnog rada srca pojavljuju se neočekivano. Aritmija je nepravilan rad srca, a tahikardija povećan broj otkucaja srca.

Aritmija je često popraćena napadima panike i teskobe, pogotovo među ženama. Neredovni otkucaji srca traju od jedne do dve minute i ako se stanje ne smiri dolazi do pojave vrtoglavice i ekstremnog umora. U toj situaciji bitno je odmah pozvati lekara.

Prekomerno znojenje

Neobično ili preterano znojenje rano je upozorenje na srčani udar. Može se pojaviti u bilo koje doba dana ili noći. Ovaj simptom češće pogađa žene i obično ga mešaju sa temperaturom ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu. Simptomi su slični gripu, a uključuju vlažnu kožu i znojenje i javljaju se bez obzira na temperaturu vazduha ili telesni napor.

Bol u grudima

Muškarci i žene doživljavaju bolove u grudima različitog intenziteta i oblika.

Kod muškaraca ovaj simptom ukazuje na najvažnije rane znakove nadolazećeg srčanog udara koje ne treba zanemariti. S druge strane, to pogađa samo 30 odsto žena. Bol u grudima može da se proširi na jednu ili obe ruke u vidu neprijatnog osećaja, nalik trnjenju. Ovaj osećaj može da se proširi i na donju vilicu, vrat, ramena ili trbuh.

BONUS VIDEO

Read More