Obična mrlja na bebinoj NOZI najavila je horor film: Niko ne bi pomislio da se iza iste krila smrtonosna opasnost

Majka je podelila fotografije neobične modrice na bebi koja je na kraju bila znak ranog upozorenja za smrtonosnu bolest

Alarm za uzbunu  se prvi put javio kada je mrlja – koja bi se lako mogla zameniti za modricu – nije uspela da pobeli kada je na nju primenjen pritisak. Nakon što su njenu bebu odvezli u bolnicu, lekari su mami rekli da je osip rani znak bakterijskog meningitisa, koji može dovesti do smrti ako se ne leči brzo. Australijska roditeljska grupa Tiny Hearts Education podelila je ženinu priču na Instagramu kako bi upozorila druge roditelje na početni znak upozorenja koji treba ozbiljno shvatiti.

Grupa bolničara sada apeluje na roditelje da paze na tragove na telima svoje dece i da vide da li neki otkriveni osip pobeli tako što će „koristiti prozirno staklo i prevrnuti ga preko osipa“.

Printscreen/TikTok

 

Ako osip pobeli, to znači da bledi.

„Ako osip ne bledi, to znači da postoji krvarenje ispod kože i da postoje testovi koji bi trebalo da se urade da se isključi bilo šta ozbiljno što je uzrokovalo ovo“, dodali su. Ono što meningokoku čini toliko opasnom je činjenica da krv nesvesno „curi“ ispod kože. Da bi to demonstrirali, stručnjaci se mogu videti kako iglom sa mastilom guraju mali pravougaoni komad čvrstog gela – gel koji predstavlja tkivo tela, a mastilo predstavlja zarobljenu krv.

Meningitis je zapaljenje membrana koje okružuju i štite mozak i kičmenu moždinu, obično uzrokovano bakterijama ili virusima.

Meningokok, bakterija koja izaziva meningitis, takođe može izazvati septikemiju – trovanje krvi. Oko 3.200 ljudi godišnje dobije bakterijski meningitis. Jedan od 10 umire, a mnogo više ih je ostalo sa invaliditetom koji menjaju život.

Virusni oblici meningitisa su manje uobičajeni i retko su opasni po život, ali mogu imati doživotne posledice. Infekcije dostižu vrhunac tokom zime kada se bube lakše šire u skučenim prostorima. Više od trećine roditelja ne zna za rane simptome bolesti ubice. Istraživanja su otkrila da 38 odsto mama i tata pogrešno misli da je osip prvi znak smrtonosne infekcije, a zapravo se fleke pojavljuju samo kada je dete već veoma bolesno.

BONUS VIDEO

Read More