"Hoće da spale moju nerođenu decu": Ani ne dozvoljavaju da ide na vantelesnu jer joj je muž preminuo

Boriću se do kraja jer sumnjam da se embrioni zaista spaljuju s obzirom na to kolika je potražnja. Tražiću genetsu proveru i da vidim da li su moji embrioni i dalje na čuvanju

Beograđanka dve godine na sudu vodi bitku za embrione koje je ostavila u klinici, pošto joj zakon ne dozvoljava da nakon muževljeve smrti ide na vantelesnu oplodnju.

Poznato je da država finansijski potpomaže vantelesnu oplodnju, a novost je da od kraja prošle godine plaća i uvoz reproduktivnih ćelija. Međutim, koliko god da se medicina i tehnologija razvijaju, zakoni iz nekog razloga ne mogu da ih isprate, pa se pojavljuju zakonske rupe, koje se nesavesno ili po slobodnoj proceni popunjavaju.

Mnogi iz tog razloga ne znaju šta se dešava sa njihovim embrionima, ukoliko partner u međuvremenu premine. U takvoj situtaciji nalazi se nezavidan broj žena u Srbiji, a među njima je i Ana Marković koja je govorila za Kurir TV.

– Mi imamo ćerku koju smo dobili priodnim putem, ali smo želeli još dece i pošto to nije išlo prirodnim putem odlučili smo se za vantelesnu oplodnju. U to vreme nije moglo da se izađe iz zemlje zbog pandemije kovida. Ostavili smo ta dva embriona na čuvanje. Nekoliko meseci kasnije moj suprug je preminuo – rekla je Marković.

Potom su za Anu nastali komplikacije jer izabrana klinika nije prihvatila da joj usadi embrione nakon smrti supruga. Ostavinskom raspravom njoj su pripali embrioni, ali je klinika odbila da ih vrati.

– Rečeno mi je da ja mogu da odem po svoje embrione, ali pošto mi ih klinika ne da ja ne mogu da ih tek tako uzmem. Otišli smo na sud i sudija mi je oduzela embrione iako je znala da će biti spaljeni, a to su moja deca. Dodelila ih je klinici. Ja sam podnela žalbu i na višem sudu je donešena presuda koja ide meni u prilog.

Ipak na kraju je postupak vraćen na prvi sud i ponovo je doneta odluka koja ne ide Ani u prilog:

– Vraćeno je ponovo na sud. Sudija je po drugi put presudila da mi se embrioni oduzmu i da se spale.

Ana je ponovo uložila žalbu i čeka odluku Višeg suda.

– Boriću se do kraja jer sumnjam da se embrioni zaista spaljuju s obzirom na to kolika je potražnja. Tražiću genetsu proveru i da vidim da li su moji embrioni i dalje na čuvanju. Nadam se da će sve žene koje su u mojom poziciji uspeti da se izbore – kaže Ana.

Read More