Kada ste poslednji put oprali jastuk? Evo kako da skinete fleke od pljuvačke i koliko često treba da ih perete da biste lepo spavali

Za kvalitetan san važni su čisti jastuci. U njima se vremenom nakupljaju mrtve ćelije kože, perut i grinje, pa je neophodno da se redovno peru, posebno ako ste skloni alergijama i problemima sa disanjem.

Skinite fleke od pljuvačke

Vremenom jastuci dobiju neprijatan miris. Utrljajte u njih sodu bikarbonu i posle pola sata je usisajte. To će ukloniti mirise. Fleke od pljuvačke ćete skinuti ako ih poprskate alkoholnim sirćetom i posle 15 minuta istrljate čistim sunđerom natopljenim sapunicom. Sa jastuka od memorijske pene mrlje skinite samo blagom sapunicom.

Perite ih bar dva puta godišnje

Idealno je da jastuke perete na tri meseca, a najmanje dva puta godišnje ako želite lepo da spavate i sačuvate zdravlje disajnih organa i kože. Većina jastuka može da se pere u mašini za veš, prema uputstvu na etiketi. Jastuk od memorijske pene se ne pere, ali kod mnogih se skida navlaka, pa nju operite, a memorijsku penu usisajte i obrišite vlažnom krpom.

Sušite ih na vazduhu

Najbolje je da se jastuci osuše prirodnim putem, na vazduhu. Tokom sušenja ih povremeno protresite da se punjenje ne slepi. Ako ih ipak sušite u mašini, ponovite 2-3 puta ciklus da bi se punjenje potpuno osušilo. Da se ne bi slepilo, u mašinu ubacite nekoliko teniskih loptica.

Read More