Zašto ste stalno umorni? Ako se osećate iscrpljeno iako dovoljno spavate, ovo su mogući razlozi, a jedan je posebno opasan

Svako se ponekad oseća umorno zbog mnogo obaveza, a malo sna. Međutim, ako se tako osećate duže vreme i imate još neke simptome, a dodatno spavanje ne pomaže, razlog može da bude medicinski prirode.

Ovo su najčešći uzroci hroničnog umora:

Ne pijete dovoljno vode

Dehidratacija izaziva umor. Istraživanje američkog medicinskog centra „Kornel“ pokazalo je da je 75 odsto od 3.000 osoba hronično dehidrirano. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, organizam postaje umoran zbog manjka kiseonika koji voda prenosi do svih ćelija u organizmu i tako omogućava njegovo pravilno funkcionisanje. Žene treba da piju 1,5 litar tečnosti dnevno, a muškarci dva litra.

Da niste u depresiji?

Ako spavate 7-8 sati dnevno, a osećate umor, plus ste bezvoljni, neraspoloženi, nemate želju da ujutro ustanete iz kreveta, možda patite od depresije. Najbolje je da posetite svog lekara i posavetujete se sa njim. Raspoloženje mogu popraviti određene namirnice, pa jedite  zeleno lisnato povrće, semenke suncokreta, skušu, orahe, pečurke.

zdravlje

Shutterstock

 

Proverite gvožđe u krvi

Ako ne jedete dovoljno crvenog mesa i tamnozelenog povrća, možda imate nizak nivo gvožđa u krvi. Nedostatak gvožđa u organizmu dovodi do anemije, čiji su simptomi umor, manjak vazduha, vrtoglavica, glavobolja, hladne ruke i noge, ubrzan rad srca. Posetite lekara koji će putem analize krvi utvrditi da li imate anemiju. Krvnu sliku će poboljšati napitak od izblendirane cvekle srednje veličine, tri manje šargarepe i pola slatkog krompira. Pijte ga jednom dnevno.

Bolest poljupca

Virusna infekcija koja stvara osećaj icrpljenosti, izaziva groznicu, bol u grlu i mišićima, gubitak apetita naziva se mononukleoza. Pošto se prenosti putem pljuvačke zovu je bolest poljupca. Svi simptomi nestaju posle mesec dana, ali osećaj umora traje nekoliko meseci. Pored terapije koju prepiše lekar, treba piti mnogo vode i prirodnih sokova koji će sprečiti dehidraciju.

Dijabetes

Shutterstock

 

Povišen nivo šećera

Hroničan umor je čest simptom dijabetesa. Ostali značajni simptomi su stalna žeđ, često mokrenje, gubitak težine. Na osnovu analize krvi, lekar će utvrditi da li bolujete od dijabetesa. Nivo šećera u krvi možete sniziti napitkom od cimeta. Stavite jednu kašičicu cimeta u šolju tople vode i popijte svakog dana.

Hrčete dok spavate

Skoro polovina odraslih osoba hrče. To je poremećaj spavanja koji izaziva periodične zastoje u disanju tokom sna. Hrkanje se povezuje sa spavanjem na leđima, gojaznošću, pušenjem, konzumiranjem alkohola. Zbog takvog načina disanja telo ne može lepo da se odmori pa je osoba hronično umorna.

Read More