Zbog JEDNE greške naša creva, srce i mozak RADE LOŠIJE: Dr Perišić otkrio koji način mršavljenja treba izbegavati

Mnogi ljudi se u velikoj meri bore sa prekomernom težinom, a većina se okreće gladovanju i drugim ekstremnim dijetama kako bi što pre skinuli višak kilograma

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i otkrio šta se dešava, a našim organizmom kada želimo kilograme da izgubimo izgladnjivanjem.

Doktor je istakao da se time samo postiže kontraefekat, te objasnio zbog čega nikako nije dobro da se izgladnjujemo tokom dijeta.

“To nikako ne sme i najčešća je greška, nikako izgladnjivanje! Naš mozak, naša creva i srce, oni vole stalno da “rade”. Isto tako i ceo naš sistem za varenje – on radi i tokom čitave noći. I za to je potrebna ogromna kalorijska ekspanditura, odnosno energija. Ako toga nema jer smo gladovali, organizam će raditi, kako kažu automehaničari, “u leru”. I to nikako nije dobro”, rekao je on.

On takođe naglašava da je svaki obrok veoma važan, te je objasnio kakvi bi oni trebalo da budu.

“Ne menjajte ništa, samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dve užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dve užine koje mogu da budu i hleb sa džemom, jabuka ili pomorandža”, istakao je.

Čuveni doktor posavetovao je ljudima da pre započinjanja dijete provere krvni pritisak, lipide, njihove frakcije i šećer u krvi.

“To je osnov svega. Ako je to u redu, krećite se četiri kilometara dnevno i videćete rezultate. Najbolje je, kako ja zovem, kombinovana dijeta. Vi morate da razmišljate šta ćete jesti, i kako će to vašem organizmu prijati. Možete leti da jedete malo više kao Grci nego kao nordijski narodi, da birate nemasnu ribu i maslinovo ulje. I uvek jedite do prvog osećaja sitosti, e tada zastanite i napravite pauzu da se ne biste prejeli. Pa kada opet ogladnite, malo zavarajte glad nekom lakom užinom”, zaključio je doktor Perišić.

BONUS VIDEO

Read More