Kako naći spas od alergija

Foto: Shutterstock

Jedan vek pošto je Fon Pirket uveo kovanicu alergija (na grčkom „drugačija reakcija”), suočeni smo s pravom epidemijom te bolesti. Alergija predstavlja burnu reakciju odbrambenog mehanizma tela na inače neškodljive materije. U kontaktu s njima imuni sistem nepotrebno i prekomerno stvara antitela. Da se u organizmu nešto neuobičajeno dešava, osećamo po nizu simptoma koji prate alergijske reakcije, kao što su ekcem, crvenilo, koprivnjača, svrab, ljuštenje kože, zatim suzenje i svrab očiju, začepljenje nosa, kašalj, kijanje u naletima.

Bolest počinje kod dece

Najveći broj alergijskih bolesti ispolji se već u dečjem uzrastu, pa je njihovo rano otkrivanje i pravilno tretiranje od velikog značaja za kontrolu i prevenciju komplikacija. U podrobnom razgovoru s roditeljima lekar će utvrditi prirodu simptoma, mesto i način nastajanja i eventualnu povezanost sa određenim supstancama iz okoline. Da bi se potvrdila dijagnoza, obično se rade tzv. kožne probe, jednostavna i pouzdana metoda (ubodi), koja je zbog tačnosti i jeftinoće iz prakse potisnula sve ostale. Retko postoji potreba za određivanjem tzv. specifičnih imunoglobulina iz klase E.

Individualno lečenje

Terapija alergijskih bolesti je dugotrajna, specifična i mora se prilagoditi svakom individualnom slučaju. U osnovi postoje dve vrste lekova: oni koji suzbijaju već izražene simptome i oni koji deluju preventivno. Naravno da akcenat treba staviti na drugu grupu lekova, od kojih neki svojim delovanjem protiv alergijske upale mogu promeniti tok bolesti. U nekim slučajevima može se sprovesti i tzv. hiposenzibilitacija (alergen specifična imunoterapija) kada dugotrajnim unošenjem malih količina alergena organizam stiče toleranciju na njega. Nažalost, samo manji broj obolelih može se uspešno tretirati na taj način. Postoji niz novih postupaka koji su još u fazi kliničkog ispitivanja, tako da u skoroj budućnosti možemo očekivati još veći uspeh u lečenju i kontroli alergija. Postoje i mnogi aleternativni načini lečenja: homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, akupunktura…

Na sledećoj strani, pročitajte koji su izazivači alergije u vašoj kući,kako se zaštititi i ceo kalendar cvetanja alergijskih biljaka.