Sinoć je San Remo gledao samo u njeno TELO: Pojavila se u haljini koja NIŠTA ne sakriva, performans ove Italijanke krije veoma VAŽNU poruku

Kjaraa Feranji je jedno od najprepoznatljivijih lica u setu mode u Italiji ali i u celom svetu

Kjara Feranji je postala uticajna najbolje dokazuje činjenica da se sinoć popela na verovatno najvažniju pozornicu u Italiji. Kjara se obrela u ulozi voditeljke na prestižnom festivalu San Remo.

Uzbuna oko debija Kjare Feranji kao kovoditeljke na Sanremu 2023. bila je izuzetno velika. Ljudi nisu bili samo radoznali da vide digitalnu preduzetnicu u verziji bez presedana, već što je još važnije, kako će ona izgledati. Očekivali su da se ona postavi na scenu, a ona je to i učinila. Kjara je dokazala svoju snagu kao modna influenserka odabirom serije odevnih kombinacija koje su odmah postale viralne (čak i kao memovi) i izazvale pometnju svojom lepotom i feminističkom porukom iza svake od njih. Svaki detalj je pažljivo proučavan mesecima i razvijan sa Marijom Gracijom Kjuri i Dioromtim da istakne Feranjinu lepotu i pomogne joj da otelotvori lik snažne, misleće žene koja se bori za prava drugih žena i poziva ih da se oslobode kaveza patrijarhata. Sve prenosi sliku između glamura i osnaživanja i predstavlja sofisticiranu mašinu sa virusnim sadržajem, uključujući novu frizuru , frizuru sa izvajanim talasima koju je kreirala Patibusa i intenzivnu šminku „inspirisanu snažnom ženom“ Manuele Mameli (koja ju je kreirala sa Lankom proizvodima).

Feranji se na sceni isprva pojavila u raskošnoj crnoj haljini od svile inspirisana tradicijom i zaostavštinom brenda Dior. Jednostavnu, glamuroznu toaletu upotpunila je elegantnim, dugačkim rukavicama, ali akcenat je bio na svojevrsnom belom plakatu koji je ogrnula, a na kome je pisao slogan “Pensati libera” (Razmišljaj/izrazi sebe slobodno).

Kjara je ovu poruku označila kao manifest za koji se nada da će inspirisati žene da se osećaju slobodno, te ih motivisati da izađu iz uloge koje im je nametnulo društvo. Ona je istakla da se svaki dan bori da ne bude zarobljena u prostoru koji je za nju identifikovao patrijarhat.

Najšokantnije Kjarino izdanje bilo je ono kada se na sceni pojavila praktično gola, odnosno u haljini koja stvara iluziju nagosti. Ona je na binu izašal u polurozirnoj haljini na kojoj je iscrtana silueta ženskog tela.

Posle haljine Manifest , sada je na redu haljina od tila izvezena golim efektima, osvetljena hiljadama svetlucavih mikro-kristala i koja rekreira Kjarino nago telo vezom trompe l’oeil. Ovde postoje tri reference: model iz kolekcije Dior za proleće/leto 2018.  

Bleštavi izgled sa profilom ženske biste koju je odabrala Madame na Sanremu 2021. i uljana slika Eva Lukasa Kranaha Starijeg , izložena u Galerija Ufici u Firenci. Figura Eve, prve žene kojoj je rečeno da „telo izaziva sramotu, da je samo predmet želje ili iskušenja da greši“, postaje inspiracija za poruku ove kreacije: pokazati žensko telo oslobođeno stida koji je oduvek bio nametnut ženama. Kako sama Kjara objašnjava na Instagramu,

– Ova iluzija golotinje želi da podseti sve na pravo i jednakost polova da se pokažu bez potrebe da se osećaju osuđeni ili krivi. Ova iluzija golotinje želi da podseti sve da svako ko odluči da se pokaže ili osećaj seksi ne daje nikome moć da opravdava nasilje muškaraca ili ublaži njihovu krivicu.

Ovo je telo žene, telo Kjare Feranji, žene koja želi da da glas svim ženama sveta koje su podvrgnute zlostavljanju i zabranama, da da glas svima kojima je neko nekada rekao da njihovo telo izaziva sramotu, da je predmet želje i da podstiče na greh. Ovo je svačije telo. Ko je bez greha neka prvi baci kamen”, opisao je tim koji stoji iza ovog modnog performansa.

Treća haljina u kojoj se Kjara pojavila simbolizovala je borbu protiv govora mržnje i verbalnog nasilja. Reč je o jednostavnoj, beloj haljini na jedno rame po kojoj su crnim perlicama ispisane uvrede koje influenserka svakodnevno dobija na Instagrama.

“Pokazivanjem ovih seksističkih fraza u San Remu želimo da ohrabrimo sve da se ne obaziru na takve stvari i da podsetimo žene da ne dozvole sebi da ih ponize oni koji ih mrze, jer se računaju samo mišljena onih koji nas vole”, kaže stručni tim.

Bio je to minimalistički peplum, neka vrsta bele tkanine izvezene crnom bojom sa nekim od mizoginističkih i seksističkih slogana koje su mrzitelji na Kjaru gađali zbog njenog izgleda. Razlog za ovaj izbor?

– Da podstaknemo sve da se angažuju i podsetimo žene da ne dopuste da nas mrzitelji smuče, jer se zaista računaju samo mišljenja onih koji nas vole.

Poslednja kreacija koju je Kjara izabrala jeste svetlucavi kombinezon u boji kože preko kog je nosila providni žipon koji je zapravo simbolizovao “kavez”.

“Ova haljina predstavlja nadu da će devojčice kršiti konvencije koje nameće patrijarhat. Nadu koju polažemo u današnje devojčice koje će sutra biti žene. Ovo je nada da ćemo nove generacije osloboditi rodnih stereotipa zbog kojih se žene često osećaju kao da su u kavezu”, zaključio je tim.

Kjara je na kraju skinula žipon, ostavši samo u pripijenom, efektnom kombinezonu.

Kako fotografije na Instagramu prikazuju Kjaru kao malu Viktoriju, Dior haljina je takođe “mamina želja svojoj devojčici da konačno može da vrišti POBEDA!” .

Read More