Više od 60 posto žena zanemaruje simptome opake bolesti, petogodišnje preživljenje je vrlo skromno

Foto: Pexels

ČESTO NEPREPOZNATI

+
AAA

Više od 60 posto žena zanemaruje simptome opake bolesti, petogodišnje preživljenje je vrlo skromno

Autor: T.Š.

Istraživanje je pokazalo da devet od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati. Više od 60 posto žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika, a 70 posto slučajeva se otkrije tek u uznapredovaloj fazi, upozoravaju iz udruge SVE za NJU, koja je svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika javnozdravstvenom akcijom “To nisu samo ženske stvari”. Po podacima iz Registra za rak, od raka jajnika u Hrvatskoj su 2018. oboljele 462 žene, a umrlo je 308 žena.

Često neprepoznati simptomi

Povećanje opsega trbuha, nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja – simptomi su raka jajnika, često neprepoznati, zbog čega se bolest otkriva u kasnoj fazi, upozoravaju stručnjaci u povodu današnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Stručnjaci apeliraju na žene da provode redovite ginekološke preglede, kako bi se na vrijeme mogle uputiti na liječenje u ustanove u kojima postoji multidisciplinirani tim koji će planirati i provoditi liječenje.

Riječ je o raku u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, no optimizam ulijeva činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja, poručuju stručnjaci.

Papa test nije metoda detekcije raka

Iznimno je bitno napomenuti da Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda te da valja obratiti pozornost na simptome kako bi se dijagnoza postavila u ranom stadiju, kada je znatno poboljšana mogućnost preživljenja.

Žene sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda trebaju hitno obaviti ginekološki pregled, transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125, a zatim provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u velikim bolničkim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom. Odmah nakon operacije ili biopsije važno je provesti testiranje na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena, jer to ženama s dijagnozom i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja od 2013. godine kao svjetska inicijativa sa ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda.

Autor:T.Š.

ZADNJE VIJESTI


SVIBANJSKI PROBLEMI

PROLJEĆE U PRIRODI NJIMA JE ZABRANJENO: Piknik na livadi ili izlet po travnatim brežuljcima alergičarima su noćna mora za oči, nos i grlo


CILJANO OSLOBAĐA

MUŠKARAC OTKRIO BRZINSKO RJEŠENJE ZA NADUTOST: Nagomilani plinovi ispraznit će se u trenu i nestat će neugodna bol


ČESTO NEPREPOZNATI

Više od 60 posto žena zanemaruje simptome opake bolesti, petogodišnje preživljenje je vrlo skromno


TOP SAVJET

BLIŽE SE TOPLI DANI, NOSI SE LAGANA ODJEĆA I KILE SE VIDE: Donosimo brzi savjet za mršavljenje! Samo pazite da ne pretjerate!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article