Vitamin A uspešan u borbi protiv bora

Losioni za kožu sa dodatkom vitamina A (retanol), pomažu u smanjenju bora nastalih usled starenja potstičući bržu regenaraciju ćelija i kože.

U studiji koja je izvedena na Mičigenskom medicinskom fakultetu ispitivano je dejstvo losiona koje je sadržavalo 0,4% retanola nad 36 starih osoba ( u proseku su imali 87 godina ) tokom 24 nedelje.

S obzirom na godine ispitanicima je koža bila izbrazdana borama, ogrubela i sa svim ostalim znacima starenja kože. Losion sa retanolom je tokom 24 nedelje bio nanošen na kožu nadlaktice jedne ruke a rezultati su proveravani 2, 4, 9, 16 i 24 nedelje po početku tretmana, upotpunjeni analizom biopsije kože uzete sa tretirane i ne tretirane kože.

Po završetku perioda od 24 nedelje, znaci starenja kože su i vidno bili smanjeni na tretiranom delu kože a biopsija je pokazala povećano stvaranje glikosaminglicina i pro kolagena, sastojaka koji poboljšavaju strukturu kože na delu kože koji je bio tretiran losionom sa retanolom.

Retanol deluje na smanjenje broja i dubinu bora koje nastaju starenjem značajnim povećanjem stvaranja glikosaminoglicina koji pomaže u zadržavanju vode i potsticanje stvaranja kolagena. Time se jača struktura kože koja postaje otpornija na povrede, stvaranje ulceroza pored boljeg spoljnjeg izgleda.