Trešnje

Pored toga što su bogate kalijumom, vitaminima C i B kompleksa bogate su i materijama koje pomažu u prevenciji srčanih oboljenja i raka. Smanjuju bol i jačaju kosti. Ovakvo blagotvorno dejstvo imaju zahvaljujući antioksidansima od kojih su najznačajniji flavonidi, antocijani, kvercitin i fenol-acid amigdalin.

Prema istraživačina kvercitin koga ima dosta u trešnjama dobar je u prevenciji srčanih oboljenja a ima i antikancerogeno dejstvo.

Amigdelin takođe poznat kao vitamin B17 smanjuje veličinu tumora i njegovo dalje širenje i oslobađa od bolova. U Pakistanu postoji populacija Hunza koja redovno ishranom unosi amigdalin i nijedan od njih ne boluje od raka što je navelo naučnike da smatraju da je amigdalin snažan sastojak u prevenciji malignih tumora.

Antocijani kojih ima u trešnjama blokiraju inflamatorne enzima i na taj način smanjuju osećaj bola.Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. Takođe ima oslobađajuće dejstvo od bola kod ljudi koji pate od kostobolje i artritisa.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu.