Voce za zdrave oci

Uzimanjem najmanje tri vocna obroka dnevno smanjuje se rizik od ocne bolesti koja cesto uzrokuje slepilo nakon 65. godine, pokazala je studija americkih naucnika.

Studija, koja je objavljena u casopisu Archives of Ophtalmology, temelji se na pracenju zdravstvenoga stanja više od 77.000 bolnicarki i više od 40.000 drugih osoba u SAD-u u razdoblju od 12 do 18 godina, a sproveli su je istraživaci iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu.

Makularna degeneracija, odnosno degeneracija žute pege, vodeci je uzrok gubitka vida nakon 65. godine.

Za bolest koja izazivaja degeneraciju celija žute pege, maloga dela mrežnjace u blizini ocnoga živca, ili rast krvnih žila unutar mrežnjace, ne postoji uspešno lecenje.

Studija je pokazala da muškarci i žene koji pojedu najmanje tri obroka bilo kojeg voca na dan smanjuju rizik za obolevanje od makularne degeneracije za 36 posto u poredjenju s osobama koje pojedu samo jedan i po obrok voca.

Cini se da su glavne preventivne komponente u vocu karotenoidi, flavonoidi, vlakna, folati i kalium.

Istraživaci kažu da je rec o najvecoj studiji koja se bavila ishranom i prevencijom te bolesti, ali upozoravaju da su potrebna i dodatna istraživanja koja bi proverila njihove zakljucke.