Za zdrave kosti

Poslednja ispitivanja su pokazala da u borbi protiv osteoporoze nije dovoljno jesti samo namirnice bogate kalcijumom. Kostima su potrebni i drugi minerali.

Da bi se izbegao rizik od osteoporoze, lekari preporucuju da se redovno jede sir i mleko, namirnice bogate kalcijumom. Ali posle pedesete godine ovaj mineral sam nije dovoljan da bi se zadrzale zdrave i jake kosti. Isto toliko su potrebni kalijum i magnezijum.Ovo je nedavno dokazlo jedno istrazivanje sprovedeno na institutu za ishranu u Bostonu. Istrazivaci su utvrdili da ova dva minerala imaju indirektnu, ali jednako vaznu ulogu za zdrave kosti. Evo zasto. Ako se sprovede dijeta bogata solju (savim je dovoljno 4 puta nedeljno jesti konzervisane namirnice), bubrezi pocinju da pozamljuju kalcijum iz kostiju, koga koriste da bi uravnotezili delovanje natrijuma. Posle pedesete ovo moze znacajno da poveca rizik od osteoporoze. Ali ukoliko su u organizmu prisutni kalijum i magnezijum, bubrezi koriste njih, a ne rezerve kalcijuma, objasnjava Francesko Botacoli, jedan od prvih koji sledi rezultate americkih istrazivanja u prevenciji i lecenju ovog kod zena sve cesceg zdravstvenog problema.

Da bi se organizmu stvorile zalihe kalijuma, u svakodnevno ishranu treba uvrstiti voce i povrce koje sadrzi ovaj mineral, kao sto je salata, paradajz, rotkvice, spanac, kajsije, tresnje, maline i kivi. Sto se magnezijuma tice, njime su bogate cerealije, mahunasto povrce, orasi i biljke sirokih listova kao sto je zelena salata.

Jedno italijansko istrazivanje sprovedeno na 700 zena u i posle menopauze, ciji su rezultati objavljeni u engleskom casopisu Osteoproosis International, otkriva da se rizik od faktre kostiju znatno smanjuje ukoliko se redovno koristi neki integrator na bazi D vitamina. Ovaj vitamin favorizuje apsorpciju kalcijuma koja se unosi namirnicama., objasnjava doktor Silvano Adami, jedan od autora ovog istrazivanja.

Vitamina D ima najvise u skusi, haringama, zumancetu i dzigerici. Nas organizam proizvodi ovaj vitamin spontano, svaki put kada smo izlozeni suncevim zracima. Dovoljna je setnja po suncanom danu u trajanju od jednog sata.
Ukoliko pak nemate vremena ili vam klima nije naklonjena, posavetujte sa svojim lekarom koji integator sa vitaminom D da koristite i u kojoj kolicini.