Zablude o sredstvima za kontracepciju

Oko svakog sredstva za kontracepcoju kruži na desetine zabluda kao što su da anti-bebi pilule potstiču gojenje i doprinose pojavi raka, da spirala doprinosi pojavi infekcija, bolnog seksa da ukoliko su kondomi tesniji bolje štite od neželjene trudnoće.

Od svih mitova najčešći je da anti-bebi pilule izazivaju rak što je glavni razlog mnogim ženama da izbegavaju ovaj najbolji način za kontracepciju.

Anti bebi pilule ne da ne potstiču pojavu raka nego je smanjuju, kontinunuiranim korišćenjem kontraceptivnih pilula se drastično smanjuje mogućnost oboljevanja od raka jajnika i materice.

Kod većine žena ne utiče ni na verovatnoću pojave raka dojke. Slična situacije je i kod kardiovaskularnih oboljenja, rizik od embolije krvnih sudova u nogama ili plućima je 1 na prema 1,000 kod svih žena a u populaciji onih koje redovno koriste pilule za kontracepciju 3 prema 1,000.

Naravno sve se ovo menja sa godinama života ali naravno mnogo veći rizik imaju žene koje su ujedno i pušači.

Žene koje pate od teških migrena praćenih neurološkim simptomima kao što su slabost u nogama ili rukama takođe imaju povećan rizik od kardiovaskularnih problema ukoliko koriste pilule za kontracepciju i trebale bi da razmotre neki drugi način zaštite od trudnoće. Naravno ukoliko su migrene vezane za hormonalne promene tokom menstroalnog ciklusa onda ih pilule mogu ublažiti ili čak uticati na smanjenje njihove učestalosti.

Zablude vezane za spiralu su da bi ona mogla da se pomeri tokom seksualnog osnosa, da izazove bolan seksualni odnos što ginekolozi apsolutno demantuju. Strahovanje da organizam sam može da odbaci spiralu je takođe neopravdano jer se izuzetno retko javlja i to kod žena koje nikada nisu rađale. Mit da doprinosi infekcijama takođe nije istinit, sam odnos sa inficiranim partnerom sa ili bez spirale dovodi do pojave seksualno prenosivih bolesti.

Jedna od zabluda je i da ako se slučajno izostavi jedna pilula opada delotvornost pilula. Ovo nije istina ali sledećeg dana treba uzeti dve, inače kontraceptivne tablete koje se baziraju na progesteronu treba redovno uzimati i to u tačno određeno vreme inače opada njihova efikasnost.

Nije tačna ni zabluda da antibiotici smanjuju efikasnost pilula, jedini antibiotik koji stupa u interakciju sa pilulama za kontracepciju je rifampin koji se koristi za lečenje tuberkoloze tako što može doći do manjih krvarenja.

Da li pilule mogu potstaći gojenje? Ne kod većine žena, moguća je retencija vode u organizmu što može doprineti da dobijete 1 kilogram. Neke se žene žale da im se pojačava apetit u tom slučaju treba da promene vrstu pilula koje uzimaju.

Za kondome je vezana predrasuda da ako suuži bolje štite od neželjene trudnoće….naprotiv veća je veratnoća da prsnu, tokom njihovog korišćenja treba ostaviti prostor koji je potreban da bezbedno pokupi ejakulat.

Takođe nije tačno ni verovanje da je posle nekog određenog perioda potrebno napraviti pauzu u uzimanju kontraceptivnih pilula.

Pilule za kontracepciju nikako ne utiču na plodnost, tako da nije tačno ni verovanje da otežavaju ostajanje u drugom stanju, niti je potrebno napraviti neku veću pauzu u uzimanju kontraceptivnih sredstava pre termina kada planirate bebu. Mnogi lekari preporučuju ženama da prekinu uzimanje pilula 3 meseca pre planiranog termina za trudnoću jer je u nekim slučajevima toliko potrebno da se ponovo ustali menstrualni ciklus.