ZABORAVLJENO BLAGO! Stabljika ove čudesne namirnice izuzetno je korisna, a danas zapostavljena

Foto: Pixabay

CELER

+
AAA

ZABORAVLJENO BLAGO! Stabljika ove čudesne namirnice izuzetno je korisna, a danas zapostavljena

Autor: Ivor Kruljac

Dok je starijim generacijama celer bio nezaobilazna namirnica za kuhanje juhe, danas ova vrijedna biljka gubi bitku sa gotovim začinima i gotovim juhama. Međutim, celer, osim sjajnog okusa i mirisa je iznimno zdrava, a još su se drevni Egipćani oslanjali na celer za lijek, da bi tek u 17. stoljeću krenula njegova prehrambena upotreba.

Najzdraviji dio celera je njegova stabljika te se preporučuje nabava biljke sa što dužom stabljikom, a osim za juhe, izvrsni su i za umake i salate, kao i dodatak ribi, piletini ili rižotima. Od celera se može proizvoditi i sok, ali trudnice se upozorava da ga ne piju pošto može potaknuti spontani pobačaj ploda.

Celer je u prvom redu poznat kao čistač organizma, za probavne probleme i probleme s nadutošću. Koristan je kod respiratornih bakterijskih infekcija budući da pomaže u iskašljavanju gustog gnoja koji dolazi kod takvih zaraza. Bogat je vitamina A, K,E, C i vitamina B skupine (uključujući B9 ili folnu kiselinu) te kalijem, kalcijem i vlaknima.

Istražite prije kupnje

Zdrav i dobar, celerove zdravstvene koristi također pomažu u prevenciji raka (zahvaljujući kumarinu koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala te flavonoidnih antioksidanata koji su ujedno dobri i za očuvanje vida), ali i za snižavanje krvnog tlaka (supstance ftalidi opuštaju arterijske mišiće). Kako bi se ova vrijedna biljka maksimalno iskoristila, osim na duljinu stabljike, pri kupnji treba pripaziti na njenu aromatičnost (što jače, tim bolje) te da korijen celera ima što manju kuglu pošto je veća kugla spužvastija i šupljija. Također treba izbjegavati očišćene narezane i oprane celere koji time gube vrijedne tvari, kao i one celere s posušenim dijelovima, a fokus treba biti na svjetlijim biljkama.

Celer se može čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana, a treba uzeti u obzir i kako korijen brzo oksidira. Natapanje limunovim sokom ili potapanje u vodu začinjenu limunovim sokom, tu je vrlo korisno rješenje, a celer se najbolje iskorištava upravo u soku. No, pazite s listićima kako uzrokuju gorak okus, te se stoga u celerov sok kao zaslađivač može dodati med ili izmiksati s voćem kao što je banana.

Autor:Ivor Kruljac

ZADNJE VIJESTI


CELER

ZABORAVLJENO BLAGO! Stabljika ove čudesne namirnice izuzetno je korisna, a danas zapostavljena


VELIKE RAZLIKE

Je li bolje plivati u bazenu ili u moru?


NE MOŽE LAKŠE!

ČUDESNA VJEŽBA KOJA BLOKIRA GLAD! Traje svega dvije minute: Potrebne su samo voda i stolica


OPASNA BOLEST

SVE JE VIŠE ZARAŽENIH BORELIOZOM: Znanstvenici objasnili koji su razlozi

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)