Zagađeni zrak navodno uzrokuje vrlo opasno stanje: ‘Djeluje tiho, neće izazvati kašalj’

Autor: F.F

Ovaj tjedan bit će objavljeno novo istraživanje koje otkriva zabrinjavajuću povezanost između onečišćenja zraka i raka, istraživanje koje bi moglo promijeniti način na koji shvaćamo utjecaj okoliša na naše zdravlje. Iako je veza onečišćenja zraka s plućnim bolestima već dobro poznata, novo istraživanje ukazuje na izravnu povezanost s drugim oblicima raka, uključujući rak dojke i prostate.

Analiza 27 studija pokazuje da dugotrajna izloženost onečišćenom zraku značajno povećava rizik od razvoja ovih vrsta raka, što predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju diljem svijeta. Istraživanje će biti objavljeno ekskluzivno za Daily Mail.

Posebno zabrinjavajuće su čestice PM2,5, koje su sitni dijelovi onečišćenja koji mogu prodrijeti duboko u pluća i krvotok, izazivajući štetu na staničnoj razini i povećavajući rizik od razvoja raka. Profesor Kefah Mokbel ističe da je onečišćenje zraka jednako značajno kao pušenje, pretilost i konzumacija alkohola u pogledu rizika od raka.

Davor Pongracic / CROPIX

Zabrinjavajuće otkriće

“PM2.5 neće izazvati kašalj, ali postoji sve više dokaza da kada uđe u tijelo može uzrokovati tiho oštećenje DNK-a koje može dovesti do raka. Može izazvati upalu i oksidativni stres, gdje ravnoteža između slobodnih radikala, štetnih molekula povezanih s bolešću, i antioksidansa, koji uklanjaju slobodne radikale, postaje neuravnotežena, uzrokujući oštećenje stanične DNK. Oba su poznati faktori rizika za rak., rekao je profesor Mokbel.

Ova spoznaja postavlja onečišćenje zraka u središte javnog zdravstva, potičući nas da razmotrimo hitne korake kako bismo smanjili izloženost ovom opasnom faktoru.

Preporučuje se izbjegavanje područja visokog onečišćenja, kao i promjena prehrane u smjeru mediteranskog načina prehrane bogate antioksidansima. Mediteranska prehrana, poznata po svom obilju svježeg voća, povrća, ribe i maslinovog ulja, može pomoći neutralizirati štetne učinke onečišćenja i pružiti dodatnu zaštitu od raka.

Razjašnjena dilema oko toga treba li dva puta šamponirati kosu tijekom pranja

Ovo su savjeti za bolju budućnost

Profesor Mokbel također ističe važnost poduzimanja mjera za smanjenje onečišćenja zraka na razini zajednice i društva. Ovo uključuje promicanje čistih energetskih izvora, reguliranje industrijskih emisija i poticanje na korištenje održivih prijevoznih sredstava. Hitnost za akcijom postaje još jasnija s obzirom na rezultate istraživanja koji sugeriraju da je onečišćenje zraka povezano ne samo s povećanim rizikom od raka, već i s agresivnijim oblicima bolesti i lošijim ishodima.

Iako postoje uvjerljivi dokazi o povezanosti onečišćenja zraka s rakom pluća, važno je imati na umu da pušenje i dalje ostaje glavni uzrok raka pluća, dok nepušenje, održavanje zdrave težine i drugi zdravi stilovi života mogu smanjiti rizik od raka.

Stoga, dok se čini da je onečišćenje zraka postalo ključnim čimbenikom rizika za razne vrste raka, važno je provesti sveobuhvatne preventivne mjere kako bismo zaštitili zdravlje zajednice i budućnost generacija koje dolaze. Ove vijesti nisu nimalo dobre, pogotovo kada se uzme u obzir da u Hrvatskoj često imamo problem onečišćenog zraka.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More