Zanatska Komora odobrila statut esnafa u kruševačkom okrugu

Zanatska Komora odobrila statut esnafa u kruševačkom okrugu 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, 13. januara 1912. godine, Srpske novine su objavile da je Zanatska Komora odobrila statut esnafa u kruševačkom okrugu.

Zanatska Komora odobrila je statut ovoga esnafa i izbor nove esnafske Uprave, te na osnovu člana 91 uglednog statuta i člana 101 zakona o radnjama pozvala sve one majstore esnafskih zanata u kruševačkoj varoši i okrugu koji imaju majstorsko pravo da se upišu za članove ovoga esnafa.

Uz prijavu, dužan je svaki majstor podneti i svoja dokumenta.

Na ime upisnine, svaki je dužan, bez razlike, uplatiti u esnafsku kasu po tri dinara.

Zanatska Komora odobrila statut esnafa u kruševačkom okrugu 2
Foto: Screenshot digitalna.nb.rs

Upis se vrši od 30. novembra 1911. do 1. marta 1912. svakog dana pre i posle podne.

Protiv odluke ove Uprave, o neprijemu u članstvo, ima pravo žalbe Zanatske Komore po članu 92. uglednog statuta svaki majstor u ovom okrugu sve do dana upisa, a isti nemaju pravo na esnafsku zaštitu, dok im se status ne reši.

Majstori esnafskih zanata, koji se ne bi u gornjem roku upisali za članstvo po članu 101 zakonao radnjama gube pravo na dalje upražnjavanje zanata, koje posle mora ponovo vaditi po odredbama statuta ovog esnafa.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta su pisale Srpske novine 1912. godine.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article