Zašto je baš Evia destinacija za letovanje koju treba posetiti sledeće godine

Foto: Pexels

Ostrvo Evija je jedna od najtraženijih destinacija za letovanje iz sezone u sezonu, a tome neobične lepote ostrva koje još nizivaju i “grčkom oazom mira”. Ne, pod ovim se ne misli da mirno, tiho i pusto ostrvo, već na mesto čija komercijalna ponuda ne narušava harmoniju prirodnih lepota, zanimljivih vidikovaca i divnih znamenitosti.

Kada se nađete na ostrvu Evija, imaćete na raspolaganju baš sve što vam je neophodno: od restorana i kafića, pa do ambulanti, ali ono što će vas privući kao i većinu turista su ogromne borove šume, termalni izvori u kojima su uživale i slavne istorijske ličnosti i prelepe plaže koje zapljuskuje izuzetno čista voda.

Prednost odlaska na ovo ostrvo je i blizina vrlo atraktivnih turističkih destinacija, koje možete istražiti kroz izlete i druge redovno organizovane turističke ture. Saznajte koje su prednosti putovanja na Eviju, jer turističke agencije već ističu da će Evia biti najtraženije letovanje 2020. godine!

Foto: Pexels

#1 Letovanje na Eviji i upoznavanje Halkide

Bilo da se smestite u Edipsosu, Pefkiju ili Neos Pirgosu na Eviji, Halkidu bi svakako trebalo obići bar jednom u toku letovanja. U pitanju je glavni grad, a samim tim i politički, administrativni, ekonomski i kulturni centar Evije.

Ovaj zanimljiv gradić, baš poput drugih letovališta u blizini, ne može da vam pruži raskošne hotele i luksuzne turističke komplekse, ali zato nesebično deli tradicionalni grčki duh koji uključuje uvek ljubazno gostoprimstvo i fenomenalne grčke specijalitete i proizvode koje nećete naći u drugim delovima Evrope.

Halkida ima prelepu promenadu koja je uveče puna šetača, a uz nju se nižu zanimljiva mesta na kojima možete probati kvalitetna vina, proćaskati sa lokalcima i napraviti nekoliko sjajnih fotorafija. Ljubitelji mora vole da posmatraju smenu plime i oseke, koja je u Halkidi naročito izražena.

#2 Termalni izvori u Edipsosu za kraljevsku relaksaciju

Edipsos je jedno od najposećenijih letovališta Evije, a čak i oni koji ga nisu posetili, znaju da je poznat po termalnim izvorima koji izviru sa dubine od 3000 metara. Zato je ovaj gradić poznat kao banja, i to mondendska, budući da je ugostila veliki broj poznatih ličnosti kroz istoriju.

Samo neke od njih su Vinston Čerčil, kralj Petar I Karađorđević, Greta Garbo, a o banji je pisao čak i sam Aristotel. Ovo letovalište raspolaže sa dve gradske plaže, a iz godine u godinu postaje sve privlačnije mlađim generacijama koje u Edipsos dolaze i zbog dobre ponude kafića i barova.

#3 Prirodni ambijent i plaže koje pružaju istinski odmor

Evia je sinonim za najlepše borove šume, koje su posebno guste i rasprostranjene na severnom delu ostrva. Tako ćete imati mogućnost da uživate na plaži i posmatrate more, koje sa druge strane umesto litica i stena nadgledaju gusti zeleni borovi. Uz ovakav ambijent neizostavno dolazi i svež vazduh sa neodoljivim mirisom borovine koji dominira ostrvom.

Neke od najlepših plaža Evije su Korasida, Agia Anna, Eretria i Lihadonisia. Izdvajaju se od drugih po mnogo čemu – Agia Anna je najduža plaža ostrva sa svojih 9km, Korasida ima prelep beli pesak koji stvara odličan kontrast tirkiznom moru, dok je Eretria omiljeno mesto mladih zbog niza plažnih barova, prodavnica i kafića. Lihadonisia je kompleks ostrva na kojima ćete takođe zateći svilenkast, beli pesak, a tu je niz porodičnih plaža idealnih za malu decu.

#4 Blizina Atine, Skijatosa i drugih atraktivnih destinacija

Jedna od najvećih prednosti letovanja na Eviji je mogućnost obilaska raznih zanimljivih destinacija, koje se nalaze u neposrednoj blizini samog ostrva. U jednom danu možete organizovati izlet na Skijatos, koji je poznat po prelepim plažama kojih na ovom ostrvu ima preko 60.

Prestonica Grčke je takođe na dohvat ruke sa Evije, pa ne bi trebalo da propustite ni obilazak čuvenog Akropolja koji izaziva divljenje čitavog sveta. Veliki broj agencija nudi različite izlete koji omogućavaju da za mali novac vidite mnogo znamenitosti i atrakcija, pa je Evija itekako isplativa za letovanje i obilaske.

Foto: Pexels

#5 Cenovna pristupačnost – Evija za svačiji džep

Evija može mnogo toga da ponudi za mali novac. Kako nije reč o klasičnom urbanom ostrvu koje vrvi od luksuznih sadržaja, Evija neće oslabiti vaš budžet ni blizu koliko bi to bio slučaj sa nekim drugim grčkim ostrvom, bilo da se odlučite za Halkidu, Pepsi, Edipsos ili neko druge mesto.

Već pomenuti izleti su uzuzetno povoljni, pa vam se pruža fenomenalna prilika da obiđete velike gradove, urbana ostrva i popularne znamenitosti za vrlo malo novca. Kako je na Eviji sve vrlo blisko i pristupačno, ovde vam kola neće ni trebati. Ukoliko želite da obiđete deo ostrva, možete da se oslonite na agencije koje će vas odvesti do najlepših plaža, a tu su i trajekti koji će vas prevesti do Skijatosa ukoliko poželite da ga posetite.

Ukoliko već sada razmišljate o narednom letu, uzmite u obzir i to da je Evija letovanje koje se pamti, barem ako sudimo prema pozitivnim impresijama svih turista koji su je prethodnih godina posetili. Na Vama je samo da pametno birate, a Evija kao povoljna i zanimljiva destinacija definitivno može biti vaš izbor za naredno letovanje.

PROMO TEKSTOriginal Article