Plužine: Idealno mesto za odmor

Foto: rtcg.me

I brojni kulturno-istorijski spomenici od kojih se po značaju izdvaja Pivski manastir nalaze se na ovom području dok je stanovništvo Pive zbog svoje gostoljubivosti, mudrosti, velikog broja intelektualaca i priznatih naučnih radnika dobro poznatih i van granica Crne Gore. I ratove, od onih sa Turcima do Drugog svetskog rata Pivljani su obeležili svojim junaštvom, uvek u odbrani domovine i protiv okupatora.

A uslovi života u ovom planinskom, pograničnom području sa Bosnom i Hercegovinom oduvek su bili više nego teški. Loši putevi, oštre i duge zime zbog kojih i sela i opštinski centar Plužine znaju danima da budu odsečeni od sveta. Zato je poljoprivreda bolje reći stočarstvo bilo i ostalo glavno i sigurno zanimanje za opstanak i život ljudi ovoga kraja.

Poslednjih decenija u ovom kraju u ekspanziji je razvoj turizma pa je na području Pive niklo desetak eko-etno sela a i više domaćinstava u svojoj ponudi ima turističko-ugostiteljske usluge. I dok eko-etno sela imaju standardnu ponudu i dobru posećenost, poseban šarm i drugačiju ali interesantnu ponudu ima gradić Plužine.

Plužine, centar Pive koje se nalazi na podjednakoj udaljenosti od Nikšića i Foče okruženo je jezerom i brdovitim predelima a naselje se sastoji od dvadesetak stambenih zgrada i nekoliko desetina privatnih kuća. U Plužinama, po poslednjem popisu živi nešto više od hiljadu stanovnika dok na teritoriji opštine Plužine živi nepune tri hiljade stanovnika.

Međutim ta svojevrsna „zarobljenost“ Plužina vodom i brdima daje poseban šarm ovom živopisnom gradiću ili bolje rečeno gradu-selu jer ga poslednjih godina posećuje sve više turista. Zato je poslednjih godina u Plužinama izgrađeno nekoliko apartmana za izdavanje, jedno eko selo a smeštaj se nudi i u nekoliko domaćinstava. Postojeći hotel „Piva“ već nekoliko godina je zatvoren, ali pre par meseci je dobio novog vlasnika koji je obećao da će ga najkasnije za dve godine staviti u funkciju što će mnogo značiti za ukupnu turističku ponudu.

Ono što Plužine karakteriše je što poseduje sve odlike jednog grada-opštinsku upravu, zatim poštu, banku, zdravstveni centar, osnovnu i srednju školu, trgovine, kafiće. S druge strane ima i karakteristike sela ali u onom najboljem smislu. To su svež planinski vazduh, tišina, bez saobraćajne gužve i buke i posebno gostoljubivi i meštani i naravno turistički radnici koji goste dočekuju kao najbliže kao da su im familijarno došli u goste. Porcije hrane u ugostiteljskim objektima su obično veće od normiranih a na meniju su obavezni i domaći specijaliteti, nadaleko poznati pivski sikorup i sir, jagnjeće meso, pastrmka iz reka i jezera.

I za ljubitelje pešačenja za one koji borave u Plužinama uslov su više nego dobri – Pivski manastir udaljen je od Plužina oko devet kilometara a selo Goransko, za koje je svojevremeno Jovan Cvijić rekao da je najljepše selo na Balkanu, nalazi se na samo pet kilometara od Plužina. Tu su i markirane pešačke i biciklističke staze. Voda Pivskog jezera leti je topla za kupanje a jezerom je moguća i vožnja brodićima.

Original Article