Zašto mi kosa opada?!

Terapija pojačanog opadanja kose obično se mora sprovoditi nekoliko meseci kako bi se primijetio terapijski učinak

Ispada li kosa duže od tri meseca, valja potražiti pomoć dermatologa.

Zašto kosa ispada, kada se zabrinuti i kada posegnuti za nadomjescima za „Vitu“ su objasnile dermatolog dr sc. Ivana Nola i dr Branka Jozić-Rogić.

Postoji više uzroka ove pojave, a razlikuju se po kliničkom toku, načinu lečenja i prognozi. Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost, koja se javlja i kod muškaraca i žena, a glavni joj je uzrok preosetljivost korena dlake na aktivan metabolit muškog polnog hormona testosterona (dihidrotestosteron). Muški polni hormon koči dlaku u njezinu razvoju te postepeno dovodi i do potpunog nestanka vlasi i njenog korena. U muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitog oblika i stepena ćelavosti koja se, zavisno o genetskoj predodređenosti, može početi razvijati već posle osamnaeste, odnosno od dvadesete godine života. No, androgeno ispadanje kose može nastati iu devojaka i žena, a vrlo je često posledica neravnoteže polnih hormona u sklopu sindroma policističnih jajnika (PCOS) koji, osim ispadanja kose, karakteriše pojava akni, neuredan menstrualni ciklus i povećana telesna težina. Lečenje PCOS-a sprovodi se u timskom radu dermatologa, ginekologa i endokrinologa jer je potrebno uraditi kompletnu ginekološku, endokrinološku i dermatološku obradu. Klinička slika opadanja kose u devojaka i žena je blaža nego u muškaraca, pa se ne govori o androgenoj ćelavosti, nego o difuznoj prorijeđenosti kose.

Stres je često krivac
Po učestalosti druga vrsta opadanja kose je žarišna ćelavost ili alopecia areata. Takva žarišta mogu postojati u većem broju ili se mogu pojaviti kao izolovano žarište, ne samo na vlasištu nego i na drugim delovima tela. Ova vrsta opadanja kose povezana je s imunološkim mehanizmima i vrlo je često reakcija na upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom. Postoji i difuzno ispadanje i proređenje kose, koje nastaje kao posledica nekog štetnog uticaja na organizam, a od češćih uzroka spominju se metabolički poremećaji, gubitak telesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitne žlezde, hormonski poremećaji, prekid korišćenja kontraceptivnih pilula, različiti lekovi, trovanja , nepravilna ishrana, nedostatak vitamina i elemenata u tragovima i, naravno, psihički stres. Karakteristično je da se bolesnici žale na iznenadno i jako opadanje kose.

Sezonsko samoobnavljanje vlasišta
Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi je ono koje se obično javlja u proleće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon porođaja, odnosno dojenja. Reč je o fiziološkom ispadanju kose uzrokovanom obnavljanjem vlasišta. Zabrinutost nastaje ako ovo ispadanje kose pojačaju neki drugi faktori. Katkada duboke bakterijske i gljivične infekcije kože vlasišta, kao i neke autoimune bolesti kože kao što su sklerodermija, lupus, sarkoidoza, mogu uzrokovati trajni gubitak korena kose, što se klinički manifestuje pojavom ožiljka na zahvaćenom delu. Kako na ovom delu vlasišta nema folikula dlake jer je zbog upalnog delovanja uništen, nema ni mogućnosti da dlaka ponovo nastane. Inače se smatra normalnim ako dnevno ispadne do 100 vlasi, a takva prirodna regeneracija kose je posve normalna i uobičajena. No, ako je opadanje kose uzrokovano zdravstvenim tegobama, problem bi se trebao postepeno rešavati.
I kosa ima svoj metabolizam
Metabolizam kose je brz i zahtevan i podložan uticajima organizma i okoline. Ne sme se zaboraviti ni uticaj životne dobi na osobine kose. Kosa menja boju, kvalitet i izgled s godinama. Sve zavisi o količini pigmenta, kao io sadržaju vazdušnih mehurića u vlasi. Svijetla kosa sadrži manje pigmenta i najtanja je, a najdeblja je crvenkasta i crna kosa.

Kosa tokom života stalno izmenjuje životni ciklus i prolazi kroz tri faze:
Anagena faza ili faza rasta: traje 2-6 godina.
Katagena ili prelazna faza: traje 2 nedelje.
Telogena faza ili faza ispadanja kose: traje između 03:04 meseca.

Postoji još Distrofična faza kad je kosa oštećena spoljnim agensom (sunce, more, kremikalije, ravnanje kose).

U našem se vlasištu u isto vreme odvijaju sve tri faze, tako da u pravilu neke dlačice rastu, a druge ispadaju. Do početka promene u boji i strukturi kose izmijeni se prosečno 10 ciklusa u rastu kose. Kosa raste oko jedan centimetar mesečno i na njen rast utiču šišanje i stimulacija vitaminima, a naročito uzimanje cinka, gvožđa i mangana – minerala neophodnih za ravnotežu i funkciju vlasišta.

Kada potražiti pomoć
Ako kosa ispada duže od tri meseca treba potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja. Preporučuje se laboratorijski nalaz – SE, KKS, GUK, transaminaze, Fe, TIBC, UIBC i urin. Potrebno je proveriti i hormone štitne žlezde, ponekad i polne hormone te obaviti obradu na fokus ili na žarišta. Pod tim se podrazumeva traženje upale pa treba napraviti bris ždrela, nosa, pregled kod stomatologa, ginekologa, urologa i pregled stolice na parazite i bakteriološki.

Traži se dokaz za alopeciju areata, tj žarišno opadanje kose u vlasištu ili na bradi. U slučaju pronalaska žarišta sprovodi se adekvatna terapija po antibiogramu te lokalno neki periferni vazodilatator u kombinaciji s kortikosteroidom, a zatim kod vidljivog porasta umasiravamo neutralne, vitaminske kreme. To je najbrži i najefikasniji način. Ali, ako su svi nalazi uredni, velika je verovatnoća da je krivac za ispadanje kose stres (posle ispita, porođaja, razvoda, hronične bolesti, hemoterapija …).

Za lečenje treba strpljenja
Kod pojačanog opadanja kose poželjno je koristiti i dodatke ishrani koji sadrže biotin i vitamin C, uz korišćenje lokalnih preparata u obliku ampula ili sprejeva. Takvi preparati sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja podstiče opadanje kose te ekstrakte biljaka koji povoljno utiču na rast kose. Koriste se i lokalni preparati koji deluju vazodilatatorni, što znači da šire krvne žile na mestu gde se utrljava preparat. Takvi preparati omogućavaju bolju cirkulaciju te bolju ishranu okolnog tkiva i korena vlasi. Terapija pojačanog opadanja kose obično se mora sprovoditi nekoliko meseci kako bi se primijetio terapijski učinak. No, u muškaraca lečenje neće dovesti do potpunog prestanka ispadanja kose, već samo do usporavanja i odgađanja ćelavosti.

Naravno, ako se dokaže žarište u organizmu, valja ga lečiti, uz korišćenje lokalnih preparata za primenu kod pojačanog opadanja kose. Kod androgenog ispadanja kose koristi se peroralna terapija finasterid, blokatorom enzima 5-alfa reduktaze, koji učestvuje u stvaranju dihidrotestosterona, a danas se koristi iu žena iu muškaraca.

Danas postoje i nove metode koje se koriste kod opadanja kose, poput mezoterapije i karboksiterapije, no kod različitih oblika opadanja kose postižu se i različiti rezultati, što znači da se ove metode ne mogu primeniti kod svih oblika opadanja kose

…………………………………………………

Pomoć kod nekih bolesti i poremećaja

• Androgena alopecija tipična je muška ćelavost, koja prolazi kroz nekoliko faza; najpre kosa nedostaje na zaliscima, zatim na temenu i onda u pravilu potpuno ispadne. Ovo je ispadanje uzrokovano naslijeđem i androgenima. Utvrđeno je da tablete Finesterid poboljšavaju kliničku sliku i bez obzira na brojne nuspojave (smanjenje libida, smanjenje količine sperme, promena visine glasa) muškarci su spremni uzimati tablete mesecima. Rezultati su dobri, no nekoliko meseci nakon prestanka uzimanja leka nestaju i rezultati.
• Psoriasis vulgaris genetski je uslovljena hronična upalna bolest kože, često samo vlasišta. U vlasištu, uz svrab, osnovna je promena dobro ograničeno crveno žarište prekriveno srebrno-belim ljuskama. Medicinski preparati sa salicilnom kiselinom u vazelinu ili kortikosteroidni losioni mogu biti od velike pomoći u rešavanju problema.
• Dermatitis seborrhoica: vlasište je masno zbog preteranog rada hormona, kosa je masna, tanka, lomljiva i lako ispada. U vlasištu se, pod uticajem spoljašnjih i unutrašnjih faktora, stvaraju sitne ljuskice, perut koja pada po ramenima i grudima. Seboroični dermatitis vlasišta nastaje zbog patogene gljive Pitiriasporum ovale, a leči se šamponom protiv gljive te uzimanjem multivitamina namenjenih samo za kosu. (Npr. Inneov kapsule koje sadrže cink, aminokiselinu taurin za koren dlake i zeleni čaj). Poseban je problem suva kosa zbog prirodnih, mehaničkih i hemijskih uticaja ili urođeno suva. Tada se koristi šampon na bazi ulja jojobe, a dvaput nedeljno se stavlja maska koja dubinski vlaži kosu i stvara zaštitni film na vlasima.