Zašto moje dete neće da spava? Uobičajeni problemi sa spavanjem kod dece i kako ih rešiti

Kada deca intenzivno rastu i razvijaju se, potreban im je zdrav i kvalitetan san. Nedostatak kvalitetnog sna učiniće ih razdražljivim, nevoljnim za saradnju i nesposobnim da se koncentrišu u školi.

Važno je da roditelji i deca shvate da je dobar san od vitalnog značaja za opšte zdravlje i dobrobit, kao i uravnotežena ishrana i mnogo vežbanja.

Ako dete ne spava dovoljno, verovatno onda ni roditelji ne spavaju – i tako dolazimo do nagomilanog stresa u celoj porodici.

Pristojan noćni san pomoći će deci da se bolje snađu u školi, omogućiti im da brže reaguju na situacije, imaju razvijenije pamćenje, efikasnije uče i rešavaju probleme. Osim toga, učiniće ih manje podložnim prehladama i drugim manjim bolestima, manje mrzovoljnim i bolje će se ponašati.

Zašto deca ne mogu da spavaju?

Ne očekujte da deca odmah zaspe – onog trena kada su legli. Tako je i kod nas odraslih, zar ne? Pomoći će ako im dozvolite da čitaju pre spavanja ili da se igraju u tišini, neke umirujuće igre, sve dok sami ne utonu u san. Ako dete ne može da zaspi, nemojte ga odmah vaditi iz kreveta, umesto toga možete ga umiriti ako legnete pored njega, budete tihi i mazite se.

Mnogo razloga decu može da drži budnom – ponekad im samo treba pažnja, a ponekad moraju u toalet ili se ne osećaju dobro. Ne dozvolite da vas ova situacija unervozi, već osluškujte potrebe vaše dece.

Evo nekoliko razloga zašto deca ne žele da spavaju ili da ostanu u krevetu.

Kada su premoreni

Mala deca ne poznaju svoje granice umora i vrlo lako postanu preumorni, a to onda prelazi u plač, neraspoloženje, ne žele da se odvoje od vas i prisustvujemo tantrumima. Baš iz ovih razloga, odnosno da bismo izbegli ove situacije, moramo voditi računa o rutina spavanja tokom dana i noći i biti dosledan.

Ne mogu sami da se uspavaju

Najveća poteškoća mnogim roditeljima je što im se deca ne mogu sama uspavati, pa onda izlaze iz kreveta u potrazi za mamom ili tatom. Neka deca vole da ih mazite pre spavanja, ljuljuškate, a pomaže i ,,bela” buka pred spavanje.

Kada su previše ili premalo pojeli

Deca koja su previše gladna ili su previše večerala (i to loše hrane), sasvim sigurno se neće lako umiriti i zaspati. Zato planirajte vreme večere i odlučite koja vrste hrane bi vašem detetu najviše prijala pred spavanje.

Kada su žedni

Blaga dehidratacija može da utiče na san. Takodje, pogrešna vrsta pića pred spavanje poremetiće san. Zato se držite vode ili mleka.

Neudobno im je

Kvalitetan dušek, posteljina i vreća za spavanje itekako pomažu vašoj deci da lepše spavaju. Ako već uložite u kvalitetnu obuću za dan, uložite i u kvalitetnu opremu za spavanje tokom noći. Sve je podjednako bitno za zdravlje vašeg deteta.

Previše su stimulisani

Ukoliko su nekoliko sati pre odlaska na spavanje deca bila previše stimulisana – kroz aktivnu igru ili upotrebom tehnologije – teško će se smiriti i poći na spavanje. Vreme pre spavanja treba da bude mirno i opuštajuće. Sklonite mobilne uredjaje i predjite na igre gde je potrebna koordinacija oka i ruke, kao što je bojanje ili slagalice. Neka vam ove aktivnosti postanu deo rutine pred spavanje.

Nisu pospani

Ako dete nije umorno i spremno za spavanje razmislite da li ga prerano stavljate u krevet. Potrebe za spavanjem se menjaju kako deca rastu i razvijaju se. Pomerite vreme za spavanje za nekih 15-30 minuta ali sve ostale pripremne radnje zadržite.

Uslovi za spavanje nisu uvek idealni niti smo svi uvek u istom raspoloženju, ali malo pažnje uvek može da okrene situaciju iz neugodne do vrlo prijatne. Na detetu je da iskomunicira svoje potrebe, a na nama da ih pročitamo i ugodimo. Par minuta pažnje može zameniti pola neprospavane noći.

https://www.liberina.rs