Vodič kroz odabir garažnih vrata

Vodič kroz odabir garažnih vrata 1Foto: Pixabay/Kalhh

Garažna vrata se ne kupuju često. Stoga ih treba pažljivo odabrati, kako bi nam služila dugi niz godina. Danas je izbor daleko veći nego što je to bio slučaj pre nekoliko decenija, kada su sva bila, manje-više, jednobrazna. Kako pravilno napraviti izbor među mnoštvom modela u ponudi?

Bilo da gradite novi objekat ili ste rešili da na postojećem zamenite dotrajala garažna vrata, potrebno je da pronađete ona koja odgovaraju vašim potrebama, ali i namenjenom budžetu. Nova, kvalitetna garažna vrata proizvode se od raznih materijala, imaju raznovrsne namene, a broj različitih modela iz godine u godinu je veći.

Da li kupiti ona koja su najtraženija i najprodavanija?

Moguće da će vam savršeno odgovarati, ali nije uvek sve tako jednostavno. Raznovrsnost ponude nastao je iz želje da se zadovolje različite potrebe.

Na primer, negde je važna toplotna izolacija, dok u drugim slučajevima ona ne igra bitu ulogu.

Na nekim mestima nema dovoljno prostora za ugradnju bilo kog tipa garažnih vrata, te je stoga izbor sužen. Takođe, objekat na koji se postavljaju nova vrata ne mora da bude nužno garaža, u užem smislu te reči. Znači da je važna i namena prostora o kome je reč.

Pre svega, treba odgovoriti na nekoliko pitanja. Gde se nalazi garaža za koju kupujete nova vrata?

Položaj je veoma važan jer on sužava izbor kada je tip, odnosno vrsta u pitanju. Ako je garaža u sklopu kuće, tj. ako je iznutra povezana sa hodnicima i ostalim prostorijama, onda se garažna vrata tretiraju kao jedna vrsta spoljnih, ulaznih vrata i prema tome treba da imaju određene karakteristike.

Naime, ulazna vrata u kuće treba da budu dobro toplotno i zvučno izolovana. To su posebni modeli segmentnih garažnih vrata koja imaju termo prekid, tj. termoizolacionu ispunu. Sastavljena su od segmenata koji se prave od profila okvirne debljine oko 70 mm.

Izbor materijala od kojih se prave zavisi od proizvođača. Ono što im je zajedničko jeste upotreba raznih sintetičkih materijala od kojih se prave obloge, kako bi garažna vrata imala bolje karakteristike.

Želja je da se pored dobre izolacije, postigne i otpornost na razne atmosferske uslove, jer ipak je reč o spoljašnjim vratima koja su direktno izložena suncu, kiši, vetru …

S’ druge strane, ako je vaša garaža izdvojen objekat, koji se nalazi u dvorištu, tada toplotna izolacija nije toliko važna. U obzir dolaze i metalna rolo vrata, koja su pored segmentnih najprodavanija na tržištu.

Oblik i visina garaže diktiraju izbor modela. Kosi krovovi ili niži plafoni nose sa sobom neka ograničenja. Naime, kada pomislimo na segmentna garažna vrata, obično zamislimo ona koja se otvaraju vertikalno, tako što po nosećim šinama klize dok se ne zaustave na plafonu garaže.

Jasno je da bi kosi plafon predstavljao prepreku za ovakav model. Zato postoje i vertikalna, tj. bočna segmenta garažna vrata, koja se otvaraju po istom principu, samo što idu u stranu umesto na gore. Kada su otvorena, nalaze se na jednom od bočnih zidova garaže, levo ili desno.

Postoje i kipujuća garažna vrata, koja su takođe veoma kvalitetna i tražena. Njima je potrebno nešto više prostora ispred i unutar garaže, prilikom otvaranja i zatvaranja u poređenju sa segmentnim ili rolo vratima.

Kada garažna vrata gledaju direktno na trotoar, ili ako je reč o objektu koji ima manje dimenzije, pa je ušteda prostora važna, bolje je odlučiti se za segmenti tip garažnih vrata. Međutim, u mnogim slučajevima, moguće je ugraditi i jedna i druga.

Namena objekta, tj. garaže takođe je bitna pri izboru. Ako spoljašnja garaža služi i kao radionica, koja se zimi dogreva, onda je toplotna izolacija važna. Takođe, dobro bi bilo da ovakav objekat ima i prozore sa strane, kako bi unutra bilo bar malo prirodnog svetla. Postoje modeli garažnih vrata sa ugrađenim prozorima.

Materijali od kojih se prave moderna garažna vrata su raznovrsni. Najtraženija je kombinacija metalnog kostura sa raznim sintetičkim oblogama, ali tu su i ona od punog drveta. Metalna garažna vrata, osim rolo vrata, i dalje nisu prevaziđena, samo što se prave tako da budu manje masivna u odnosu na teške modele koji su dominirali pre više decenija.

Najbolji izbor najkvalitetnijih garažnih vrata nalazi se na mirandre.com gde razni proizvođači predstavljaju svoj kompletan asortiman. Prilikom kupovine uzmite u obzir gore navedene preporuke i savete, ali svakako se i konsultujte sa prodavcima, koji će razrešiti svaku vašu nedoumicu. Detaljno pregledajte ponudu i pronađite najbolji odnos cene i kvaliteta. Bez obzira što je građevinska sezona u toku, nude se sezonski popusti i akcijske cene. Raspitajte se i u vezi sa rokovima isporuke i ugradnje, koji su obično veoma kratki i svakako prihvatljivi.

Nova garažna vrata doprineće većem komforu života i stanovanja. Ako ih kupujete za poslovni objekat, poput radionice ili lokala, ne zaboravite da su ona prvo što vaši klijenti vide. Uzmite u obzir i neka od modernih rešenja, poput „pametnih vrata“ koja su veoma praktična, jer se mogu kontrolisati na daljinu putem aplikacije. Takva investicija će vam se isplatiti na duge staze.

  1. K.

Original Article