Zastrašujući eksperiment uspeo: istraživači stvorili smrtonosni virus nalik španskom gripu!

Foto: Profimedia

Američki naučnik Joširo Kavaoka sa Univerziteta u Viskonsinu stvorio je, sa svojim timom, novi virus od različitih tipova ptičjeg gripa.

Novi patogen se za samo 3 odsto razlikuje od ljudskog gripa čiji se danak 1918. godine procenjuje na 50 miliona žrtvi a koji je poznat po nadimku “španski grip”.

“To što oni rade je apsolutno ludo. Sve to je ekstremno opasno”, reči su lorda Meja, oskfordskog profesora i nekadašnjeg predsednika Kraljevskog istraživačkog udruženja kojima – za londonski Gardijan 11. juna 2014. godine – kritikuje ovaj ekstremni eksperiment. Prvi virus koji je tim dr Kavaoke stvorio nije bio naročito opasan, ali je za samo nekoliko mutacija patogen postao daleko infektivniji i doneo smrtne ishode kod testiranih životinja.

Američki istraživači kažu da su takvi opiti ključni za razumevanje rizika koji za javno zdravlje predstavljaju virusi trenutno prisutni, pre svega, u populacijama divljih ptica. Međutim, kritičari osuđuju njihov rad i traže od finansijera da obustave dalja ulaganja.

Virusi ptičjeg gripa su se, osim kod divljih ptica, širili i među domaćom živinom ali su zabeleženi i slučajevi mutacije pa su bili inficirani i ljudi. Tako je virus H5N1 ubio barem 386 ljudi od 2003. godine prema podacima Svetske zdravstvene osiguracije. Za virus španskog gripa se takođe veruje da je potekao od ptica.

“Da, izvesnih opasnosti ima”, kaže lord Mej, “ali ona ne potiče od životinjskih virusa već iz laboratorija preterano ambicioznih ljudi”.

Kritikama se pridružuje i Mark Lipstič, profesor epidemiologije na Harvardu.

“Takva aktivnost je rizična čak i ako se sprovodi u najbezbednijim laboratorijama”, kaže profesor Lipstič u izjavi za “Indipendent”. “Naučnici ne bi trebalo da preuzimaju takav rizik na sebe izuzev u slučaju da postoje ozbiljni dokazi da će njihov rad spasti mnoge živote, a ova studija nam tako nešto ne nudi”, zaključuje eminentni epidemiolog.

Njegov kolega sa harvardskog Medicinskog fakulteta, Robert Kolter bio je vrlo oštar: “Naučnici koji to rade su toliko zaslepljeni svojom navodnom veličinom da uopšte ne shvataju koliko su njihovi postupci neodgovorni. To što tvrde da im je cilj bolji nadzor nad virusima gripa je tanko objašnjenje”, kaže profesor Kolter.