ZAVRNITE RUKAVE! Evo zašto se cjepivo protiv Covida-19 ubrizgava baš u nadlaktični mišić, a ne negdje drugdje

Foto: Pixabay

PITATE SE?

+
AAA

ZAVRNITE RUKAVE! Evo zašto se cjepivo protiv Covida-19 ubrizgava baš u nadlaktični mišić, a ne negdje drugdje

Autor: D.D.

Posljednjih mjeseci, koliko traje cijepljenje protiv Covida-19, mnogi se pitaju zašto se cjepivo ubrizgava baš u nadlaktični mišić. Profesorica sestrinstva na Sveučilištu Purdue, Libby Richards, dala je odgovor na ovo pitanje.

Intramuskularna injekcija je naziv za cijepljenje u nadlaktični mišić i činjenica je kako se na taj način izvodi većina cijepljenja. Neka cjepiva se daju i oralno, kao što je cjepivo protiv rotavirusa, a neka se ubrizgavaju u potkožno tkivo, kao što je cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

No, vratimo se na cijepljenje u nadlaktični mišić. Zašto je to važno? Naime, mišići su odlično mjesto za cijepljenje jer sadrže važne imunosne stanice koje prepoznaju antigen, sitni dio virusa ili bakterije koji se cijepljenjem unosi u organizam i time stimulira imunosnu reakciju.

U slučaju Covida-19, cjepivom se ne unosi antigen već se daje uputa za proizvodnju antigena, a imunosne stanice u mišiću prikupljaju antigene i predočavaju ih limfnim čvorovima, a oni zatim prepoznaju antigene iz cjepiva i započinju imunološki proces stvaranja antitijela.

Grupe limfnih čvorova nalaze se u područjima blizu mjesta primjene cjepiva. Primjerice, mnoga se cjepiva ubrizgavaju u deltoidni mišić jer se nalazi blizu limfnih čvorova smještenih ispod pazuha. Kad se cjepiva daju u područje bedra, limfne žile su nedaleko od grupe limfnih čvorova u preponama.

Foto: Pixabay

Mišićno tkivo istodobno nastoji zadržati reakciju na cjepivo lokaliziranom, odnosno ograničenom na određeno mjesto. Zato ubrizgavanje cjepiva u deltoidni mišić može rezultirati lokalnom upalom ili boli na mjestu uboda.

Jednako tako, ako se neke vrste cjepiva ubrizgaju u masno tkivo, tada se povećavaju izgledi za upalnim reakcijama jer je masno tkivo slabije opskrbljeno krvlju, a to rezultira i slabijom apsorpcijom nekih sastojaka cjepiva.

Cjepiva kod kojih su potrebna pomoćna sredstva ili sastojci koji pojačavaju imunosni odgovor na antigen, moraju se ubrizgati u mišić da bi se izbjegla veća iritacija i upala. Ti dodaci djeluju na razne načine da bi potaknuli što jaču imunosnu reakciju.

Uza sve navedeno, postoji i još jedan razlog koji utječe na mjesto ubrizgavanja cjepiva. Naime, nije li medicinskom osoblju jednostavnije cijepiti vas u mišić nadlaktice nego tražiti od vas da nasred prepune dvorane ljudi koji čekaju svoj red na cijepljenje skinete hlače kako biste dobili svoju dozu…

Također, ako se pitate zašto se mališani do tri godine cijepe na sredini bedrenog mišića, to je zato jer su im mišići ruku maleni i još uvijek slabije razvijeni.

Autor:D.D.

ZADNJE VIJESTI


PITATE SE?

ZAVRNITE RUKAVE! Evo zašto se cjepivo protiv Covida-19 ubrizgava baš u nadlaktični mišić, a ne negdje drugdje


POTVRDILA ISTRAŽIVANJA

Nećete vjerovati, ali ‘gladovanje’ dobro utječe na zdravlje! Doduše, samo u ovim slučajevima


SVE JE ČEŠĆA

BOLEST KOJA JE POSTALA VELIKI PROBLEM U HRVATSKOJ I SVIJETU: Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ovo su simptomi!


PAZITE ŠTO RADITE

Kada kišete, ne smijete začepiti nos i usta: Liječnici upozoravaju što vam se može dogoditi!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article