Zbog sudopera se možete razboljeti: ‘Mogu pridonijeti problemima, evo što napraviti’

Autor: F.F

Čišćenje kuhinje je ključno zbog održavanja higijene i sigurnosti hrane. Kuhinja je prostorija gdje se priprema hrana, stoga je bitno da bude čista kako bi se spriječila kontaminacija hrane bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima. Redovito čišćenje sprječava širenje bolesti putem hrane i osigurava zdraviju okolinu za kuhanje i pripremu hrane.

Također, čista kuhinja doprinosi osjećaju ugode i ugodnosti u domu. No, neka smo mjesta u kuhinji skloni zaboraviti, kao što je na primjer – sudoper. Ako zanemarite čišćenje sudopera, to može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Nakupljanje smeća u odvodu može dovesti do dugotrajnog kašlja, prehlade pa čak i upale uha.

Eleanor Potter, voditeljica strateškog nabave u Plumbworldu, ističe da nebriga o odvodima može dovesti do punjenja smećem, što ne samo da može oštetiti cijevi već i ugroziti zdravlje vaše obitelji, prenosi New York Post.

Foto: Pexels

Često ih perite

Nakupljanje ostataka hrane i prljavštine u odvodu može stvoriti biofilm zaražen bakterijama, objašnjavaju stručnjaci iz Benjamin Franklin Plumbinga. Sudoper je posebno rizično područje zbog ostataka hrane, uključujući i sirovo meso, što može potaknuti razvoj biofilma.

Mikrobiologinja Kelly Reynolds upozorava da biofilm može završiti na hrani ili posuđu te ističe da su i umivaonici i tuševi skloni stvaranju biofilma, pogotovo zbog korištenja šampona i gelova za tuširanje.

Postoji odvratan razlog zašto nikada ne smijete ići spavati s mokrom kosom

Studija Sveučilišta East Anglia opisala je sudopere kao “zabrinjavajuće rezervoare za mikrobe” koji mogu pridonijeti širenju bolesti. Preporučuje se redovito ručno čišćenje odvoda kako bi se spriječio razvoj biofilma.

Benjamin Franklin Plumbing podijelio je savjete za sprječavanje biofilma: Upotreba sode bikarbone za čišćenje mineralnih naslaga, čišćenje područja ispod ručke slavine korištenjem konca za zube, uklanjanje ventilacijskog otvora sudopera i njegovo potapanje, temeljito čišćenje kuhinje nakon kuhanja, posebno ako se koriste jaja ili sirovo meso te definiranje površina koje dolaze u kontakt sa spremnicima vodoopskrbe.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More