Zdravoholičarske priče – O đumbiru (video snimak)

đumbir je junak današnje priče i za početak nešto najosnovnije o njegovom poreklu. U evropu je u 16 veku đumbir doneo Marko Polo iz jugoistočne Azije. Saznavši o kakvim lekovitim svojsvima je reč poneli su ga engleski moreplovci u domovinu. U Britaniji i njenim kolonijama đumbir, ili džindžer kako ga englezi zovu, koristi se za pravljenje osvežavajućih pića i poznatog piva od đumbira, ali i božićnog kolača. Ipak kao i u Aziji često se koristi i za pravljenje ukusnog i lekovitog čaja.

Lekovita svojstva đumbira poznata su od davnina. Kinezi ga više od 2500 godina koriste svežeg kao sredstvo protiv prehlade, groznice, glavobolje i bolova u mišićima, dok se suv i u prahu koristi za cirkulaciju u dlanovima i tabanima. Na Tibetu ga koriste rekonvalescenti, a Japanci koriste đumbirovo ulje za masažu, posebno onu koja smanjuje bol kičmenog stuba i zglobova. U indijskoj tradicionalnoj medicini koriste ga za olakšavanje artritisa. Antiseptička dejstva đumbira opravdavaju njegovo korišćenje gotovo u svakom jelu od ribe i morskih plodova. Drevni istočnjački vladari su ostavili u svojim zapisima od pre 3000 godina da đumbir ima magično dejstvo. Koristile su ga trudnice koje da bi sprečile mučninu jednostavno su spremale i jele biskvite sa đumbirom ili ga stavljale u hleb. Mučnina bi nestajala trenutno. čaj od đumbira žene azijskih zemalja tradicionalno koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba, a i Indijke ga često piju.

Dakle, da objedinimo svojstva đumbira. Koristi se kao sredstvo za poboljšanje varenja, protiv jutarnje mučnine, naduvenosti i gasova u stomaku, ali i kao dopuna lekovima protiv infekcija izazvanih trovanjem hranom. Poznato je da đumbir poboljšava perifernu cirkulaciju, doprinosi regulisanju krvnog pritiska i koristi se u borbi protiv zapaljenja arterija. Pomaže u slučaju prehlade i olakšava iskašljavanje. Na žalost do svežeg đumbira je teško doći, uspeva u zemljama koje imaju umerenu klimu. U Beogradu može povremeno da se nađe u hipermarketima Vero i Merkator, a čula sam od svojih kolega iz Beograda da ga u kineskom tržnom centru ima često u radnji koja snadbeva kineze koji žive i rade u Beogradu. Ovaj narod ne odustaje od svog načina ishrane, gde god se nalazili u svetu. Oni sa sobom dovlače ogromne količine hrane i začina koji nisu iz našeg podneblja, i to koriste uglavnom za svoje potrebe. Nije retkost da otvaraju i restorane kako bi im bilo još lakše da koriste svoj način ishrane. Ako želite da nabavite svež đumbir to bi bio savet gde ga možete naći.

U redovnoj distribuciji proizvoda zdravije hrane možete naći đumbir u prahu. Poslužiće vam ako osetite da vas sustiže prehlada. U proključalu vodu stavite na vrh kašičice đumbira i isto toliko bibera. Inhalirajte se nekoliko minuta iznad ovog napitka, a onda ga i popijete. Prehlada će biti daleko od vas.

Koristite ga često i u pripremi variva, jela od ribe i pečuraka, samo vodite računa o količini. Vrlo je aromatičan i ako preterate sa količinom može potpuno da vam promeni ukus jela. Ako ga dodate kolačima ili pecivu dobićete nešto sasvim novo na svom stolu. I za kraj još jedan savet koji potiče iz kineske tradicionalne medicine. Preporučuje se za bolove u grlu. Pola kašičice đumbira se pomeša sa pola kašicice meda, od ove smese se prave kuglice koje jedete na svakih dva sata i bol će da nestane.