Šoju i tamari sos

Danas ćemo da govorimo o slanim začinima koji se koriste u makrobiotici, ali naravno, što vam uvek naglašavam, možete ih koristiti i u bilo kojoj drugoj ishrani. Govoriću vam danas o začinima koji nam dolaze iz Japana i zovu se šoju i tamari sos. Ovo je posebna vrsta slanih začina koja se dobija fermentacijom soje i pšenice i nema nikakve veze ni sličnosti sa komercijalnim soja sosevima koji mogu da se kupe u jeftinoj ambalaži koja najčešće ne sadrži deklaraciju o svom sadržaju. Vrlo često sadrže i velike količine belog šećera i mnogih nedozvoljenih aditiva.

U DOBA VISOKE TEHNOLOGIJE, NUKLEARNE ENERGIJE I RAZVIJENE HEMIJE, ALI I STRAHA OD HEMIKALIJA, ADITIVA, PESTICIDA SVI ŽELIMO DA SE VRATIMO STAROM NAčINU ISHRANE, KOJI JE SKORO UVEK ZASNOVAN NA VEKOVNOM ISKUSTVU I TRADICIJI.

Potreba da hranom i vodom odbranimo svoje zdravlje od štetnih materija, izazvala je zadnjih desetinu godina masovan povratak alternativnim načinima ishrane, makrobiotici, vegetarijanstvu, dijetalnoj ishrani, mešovitoj ishrani koja je zasnovana na naučnim principima pa do najvećeg dostignuća čovečanstva u oblasti dijetetike, ćelijska hrana ili hrana iz tube za astronaute.

Makrobiotika je ishrana koja se planira u procentima što se tiče učešća pojedinih namirnica u celodnevnom unosu energije putem hrane. U ovakvom načinu ishrane najviše su zastupljene integralne žitarice, do 60 procenata, izbegava se upotreba mlečnih proizvoda i jaja i veoma retko se konzumiraju riba i morski plodovi. Naravno da proteini koji se unose ovim putem nisu kompletni, ali se ta ravnoteža postiže poznavanjem svake namirnice i pravilnim kombinovanjem istih, kako bi se sastavio obrok koji će biti dovoljan da obezbedi sve hranljive sastojke organizmu. Dolazimo polako do teme današnje priče, o upotrebi slanih začina u makrobiotici i o tome koliko je upotreba šoju i tamari sosa bitna i kvalitetna za našu ishranu.

Ako pođemo od toga da smo shvatili važnost unosa integralnih žitarica do 60 procenata u toku dana, sledeće što će da nas zanima je kako da sebi pripremamo sve te žitarice, a uvek kada ovo govorim, mislim, na ječam, ovas, proso, pirinač i raž, i kako da nam jelovnik ne bude siromašan i jednoličan. E baš su tu šoju i tamari da nam pomognu da dođemo do novih i izvanrednih ukusa.

Šoju sos se pravi od soje, pšenice, morske soli i vode. Ovi sastojci se ostave da fermentiraju i da ostare nekoliko godina u buradima koja su specijalno napravljena u Japanu od kedrovine. Razlika između šoju sosa i komercijalnih soseva od soje je u tome što ovi drugi dobijaju svoju oporu aromu, na uštrb kvaliteta veštačkim načinom za veoma kratko vreme. Šoju sos se obično dodaje prilikom kuvanja jela, a ne naknadno za stolom, a što se tiče ostalih načina njegove upotrebe, vrlo često se koristi kao preliv salatama, osnova za marinade i brze turšije. Može da se upotrebi kao začin za supe, rezance, pržena i ostala jela koja se spremaju na vodi. Osobina mu je da pomaže pri varenju žitarica i povrća. Šoju sos je bogat proteinima, mineralima i vitaminima B kompleksa. Vrlo se često koristi kao osnova za spravljanje domaćih lekova, ali se dodaje i pri spremanju banči čaja, što je japanska vrsta zelenog čaja. Na ovaj način u kombinaciji sa banči čajem jača krvnu sliku, otklanja umor i neutrališe kiselost u organizmu.

Tamari je fermentisan sos napravljen isključivo od soje i morske soli. Mnogo je cenjeniji od šoju sosa zbog svoje specifične oporosti. Pravi se od tečnosti koja ističe iz sojinih zrna prilikom fermentacije misa. Govorili smo već da je miso pasta namirnica koja se sprema na specijalan način od sojinih zrna posebnim postupkom fermentacije u trajanju od nekoliko godina. Iako je sličnog ukusa i izgleda kao šoju sos, tamari ima mnogo jači, oštriji i bogatiji ukus. Veoma je kvalitetan proteinski začin. Dodaje se u supe, variva, kuvane žitarice i salate.

Najvažnije od svega što sam vam danas govorila je činjenica da tamari i šoju sos možete da koristite umesto soli radi poboljšanja ukusa, a da pri tom unesete manju količinu soli od uobičajene. Šoju i tamari sos sadrže pravo bogatstvo aminokiselina, odlični su izvori proteina i mikroorganizama koji pomažu varenje.
Da bi se osetilo na nepcima ovo što vam govorim, neophodno je probati, a to kako će reagovati vaši organi za varenje, to bih želela da ja čujem od vas.

www.ducanzdravehrane.com