Zemlja je okrugla, benzin zapaljiv, a cjepivo učinkovito i sigurno


U nedjelju 19. travnja najbolji tenisač svijeta Novak Đoković na Facebooku je organizirao online druženje s nekoliko sportaša iz Srbije, među kojima su bili i Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Filip Krajinović i Viktor Troicki.

Dečki su pričali o svemu i svačemu, ponajviše o sportu. Malo su se šalili, pa su ozbiljno prozborili o pandemiji koronavirusa, životu u izolaciji, ali i budućnosti… Gledali su ih mnogi. Ipak, da nije bilo Đokovićevih poprilično iznenađujućih izjava, ovo online druženje ostalo bi jedno od mnogih koja slavne osobe rade u ovo vrijeme karantene. Dakle, bilo bi zabilježeno, gledano, ali ne i među vijestima dana.

Ima svoje mišljenje

Među top-vijesti ušlo je zato što je Đoković, kad se spomenulo cjepivo protiv Covida-19, izjavio da je – protivnik cijepljenja.

– Osobno nisam za cijepljenje i ne bih volio da me neko primorava da dobijem injekciju da bih mogao putovati. Ako to bude pravilo i zakon, što će onda biti? Trebam odlučiti hoću li se ili ne podvrgnuti tome. Imam svoje mišljenje, a da li će se ono promijeniti u nekom trenutku, ne znam – rekao je slavni tenisač, pri čemu se referirao na najavu obaveznog cijepljenja za sportaše uoči putovanja.

Dodao je i da se, hipotetski, nastavi sezona u srpnju, kolovozu ili rujnu, “iako nisu velike šanse, koliko sam razumio, odmah nakon ukidanja stroge karantene će postojati zahtjev za obavezno cijepljenje, a cjepiva još nema”. Đokovićeve daljnje riječi samo su dodatno potvrdile negativan stav sportaša.

– Mi dobivamo preko službenih medija neku priču koja izaziva priličan strah i paniku kod ljudi. Ne može čovjek ostati imun na to. Vjerujem da je virus opasan, u suprotnom ne bi bilo pola svijeta zakačeno, ali mislim da postoji neka vrsta cenzure medicinskih stručnjaka – rekao je Đoković i dodao da ti stručnjaci govore o nekim drugim rješenjima koja se ne poklapaju s onim što plasiraju “zvanični mediji”.

– Volio bih da postoji više debata, razlika u razmišljanju. Jednostavno da čujemo i ta razmišljanja. Mi nismo iz te struke i ne možemo o tome pričati, ali ja bih više volio da se priča o imunitetu.

Društvene mreže su podivljale, a stav jednog od najpoznatijih sportaša na svijetu protiv cijepljenja komentirale su tisuće ljudi, dakako, s različitim reakcijama. Mnoge je šokiralo što se Novak, koji je krajem ožujka Srbiji poklonio milijun eura za borbu protiv koronavirusa, “petlja” u ono o čemu nema pojma (“neka se drži reketa”). Neki su ga mediji odmah proglasili “antivakserom”, a protivnici cijepljenja guštali u tome što imaju tako slavnu osobu u svojim redovima. Komentari ne prestaju stizati.

Opet se javljaju

– Novaka Đokovića osobno ne bih komentirao jer nisam vidio njegovu izjavu, ali mogu komentirati antivakserski pokret. Činjenica je da su utihnuli kada je broj oboljelih bio visok, a isto tako bilo je za očekivati da će se početi javljati kako broj oboljelih opada – rekao nam je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kada smo ga zamolili da kaže što misli o ovoj priči.

On jasno kaže da bi cjepivo bila jedina najdjelotvornija obrana od koronavirusa te da trenutno cijeli svijet radi na tome.

Nadalje, smatra da su ovakvi istupi kontraproduktivni i da mogu naštetiti zdravlju i životu sljedbenika takvog pokreta.

– Smatram da je cjepivo koje će biti s minimalnim nuspojavama rješenje i da je ono najpouzdanije i najbolja zaštita od zaraznih bolesti, što govore i povijesne činjenice o suzbijanju brojnih bolesti i spašavanju velikog broja života – navodi te pita sve antivaksere: – Tko bi od vas, da vas ugrize bijesni pas, odbio cjepivo i osudio se na smrt?

– Ako tražite moju definiciju cjepiva ona glasi: Zemlja je okrugla, benzin je zapaljiv, a cjepivo je učinkovito i sigurno – zaključio je Capak.